Inloggen

'Squeeze them shorts out'

Robbert Manders

Mei 2024

Bij Antaurus gebeurt er genoeg dat het werk met het informele combineert. Zo zong een collega analist laatst ‘squeeze them shorts out’ op een hiphop muziek ritme. Een redelijk cynisch nummer, want als long/short hedge fund is een short squeeze je ergste nachtmerrie. En het is zeker niet grappig als het je overkomt.

Een shortsqueeze gebeurt wanneer meerdere shorts (hier een uitgebreide uitleg over wat shorten is) tegelijk moeten terugkopen omdat de koers stijgt. Dat doen ze omdat hun verliezen oplopen en in tegenstelling tot een longpositie, moet een belegger altijd liquiditeit kunnen laten zien om de geleende aandelen terug te kunnen kopen. Als de belegger in de buurt komt van zijn of haar kritische grens, is het meestal verstandig om iets te vroeg dan te laat terug te kopen, want bij ‘te laat’ kunnen de verliezen desastreus zijn. Vandaar dat wij er altijd voor waken geen shortposities te hebben die snel kunnen stijgen of niet snel terug te kopen zijn.

Als 5% of meer van de aandelen uitgeleend zijn aan shortsellers is dat een teken aan de wand dat er wat aan de hand is. Er zijn dan meerdere hedge funds die na (meestal) goed onderzoek hebben geconcludeerd dat het aandeel zal dalen. Dat is op zijn minst een hint dat er wat aanstaande is. Vaak hebben geshorte bedrijven die veel shortsellers aantrekken bijvoorbeeld veel schuld. Ook de wetenschap concludeert dat aandelen met een hoog short percentage het slechter doen dan de markt.

Dat de amateurzanger in kwestie enthousiast was over een aandeel dat negatieve aandacht van andere hedge funds had aangetrokken, is in het bovenstaande licht wat vreemd. Desalniettemin zitten shortsellers vaak genoeg mis. En wie zijn of haar huiswerk nóg beter doet dan zij, kan geld verdienen. Ook omdat shortsellers, als ze mis zitten, de aandelen vroeg of laat moeten terugkopen. Zo kan het aandeel extra sterk stijgen, want geleende aandelen verhogen het aanbod ‘kunstmatig’, terwijl teruggegeven aandelen het verminderen. Dit effect zorgde voor de zangkunsten van de analist die de koers van een hevig geshort aandeel zag exploderen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in te gaan tegen de shortsellers en te profiteren van een mogelijke shortsqueeze, moeten beleggers altijd voorzichtig zijn met aandelen die een hoge short interest hebben. Deze aandelen kunnen zeer volatiel zijn. Een shortsqueeze kan de koers opdrijven, zoals gebeurde met GameStop, maar daarna kan het aandeel weer dalen als de fundamentele problemen van het bedrijf aan het licht komen. Het is dus belangrijk om altijd extra goed onderzoek te doen naar de kwaliteit en de waardering van een aandeel met een hoge short interest.

Het AFM-register (shortsell.nl heeft een samenvatting) is een indicatie, maar deze is niet compleet omdat shortposities kleiner dan 0.5% niet in het register terecht komen. Toch doet een belegger er goed aan om kennis te nemen van het register in een aandeel voordat die tot aankoop overgaat. Wie een aandeel met een hoog percentage shorts koopt, kan alvast oefenen:

Yeah, I see them shorts on the stock
They think they can make it drop
But I got a different plan
I’m gonna buy and squeeze them out
Squeeze them shorts out, squeeze them shorts out

Antaurus teamfoto 08-11-2023

Neem contact op

Heeft u een vraag of een opmerking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen

020 – 705 95 30
info@antaurus.nl