De beurs is (gelukkig voor mij) geen EK-pool
Robbert Manders
juni 2024
Op kantoor gaat het de afgelopen week maar over één ding: het EK voetbal. Er is ook een Antaurus EK-pool waar bijna het hele kantoor aan meedoet en €20 heeft ingelegd voor de winnaar. Gedurfde keuzes lonen dus, want in feite is er één winnaar en de andere negen verliezen. Zo heeft de meest ervaren belegger in ons team ingezet op winst voor België. Eigenlijk is dat een risicovolle gok, want de kans is klein. Echter is het pad ernaartoe zó exotisch dat hij al waarschijnlijk wint als België de finale haalt.
De beurs werkt natuurlijk anders dan een EK pool, hoewel er overeenkomsten zijn. Kijken wat anderen doen werkt op de beurs ook niet, maar de meest waarschijnlijke uitkomsten nemen als uitgangspunt wel. Ook is de beurs niet binair en is het nemen van veel risico niet verstandig. Want ‘zero doesn’t compound well’, en op de beurs hoef je niet per se bij de top 10% te horen om te winnen. Wie bij de beste helft zit, doet het al erg goed. Sterker nog: uit verschillende data blijkt dat de meest volatiele beleggingsfondsen (die dus vaker bij de top 10% zitten) op langere termijn slechter presteren.
Omdat dit mijn laatste column is, sluit ik af met goede raad: spreid uw beleggingen. De meest onderschatte factor in portfoliomanagement is de weging van posities. Regelmatig spreek ik met allerlei beleggers en verschijn ik in podcasts maar bijna nooit vraagt iemand naar de juiste weging van aandelen. Ook bij Beurstalk hebben we het over ‘tips’, maar nooit over de juiste weging in een portefeuille.
Bij ons op kantoor is de juiste weging van aandelen vaak onderwerp van discussie. Het goed wegen van een positie is voor elke belegger een ingewikkeld proces. Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden met valuta blootstellingen, sectorwegingen, en factoren zoals momentum, bèta, etc. om te voorkomen dat de portfolio snel kan zakken. Maar net zo belangrijk is om de beste ideeën met het minste risico op grote koersdaling de grootste weging te geven.
Bij Antaurus zijn posities bij aanvang standaard 10%, 5% of 2,5%. Hoe hoger de weging, hoe meer eisen we stellen aan het aandeel. In een notendop wil dat zeggen: een beperkte kans dat het misgaat tegenover een groot potentieel.
Deze systematiek zorgt ervoor dat de beleggingen waar we het meeste vertrouwen in hebben, de grootste weging krijgen. Het is de bedoeling dat deze de bulk van het rendement opleveren. Per eind mei waren de grootste posities D’Ieteren, Accelleron en Aryzta. Deze bedrijven zitten in respectievelijk autoruitvervanging, scheepsmotoren en bakkerijen. Verschillende activiteiten dus, maar wel in de industriële sfeer. Daarom hebben we ook andere posities (18 in totaal in het long-boek) en natuurlijk shorts zodat de kans dat werkelijk alles tegelijk misgaat klein blijft.
Overigens blijkt dat een stuk of 15 (gelijk gewogen) aandelen al een heel eind helpen met het wegnemen van de grootste volatiliteit van de portefeuille. Gemiddeld zou een individueel aandeel zo’n 6%-7% van de portefeuille mogen zijn. Beleggingsfondsen en ETF’s zijn natuurlijk uitgezonderd van de regel, want die zijn al gespreid.
Helaas heb ik van voetbal en poolstrategie weinig verstand. Na de wedstrijd Polen-Oekraïne sta ik op plaats 9 in onze pool. Degene die België koos als winnaar van het EK 2024, won de pool in 2022. Dus voor de Belgische lezers is er nog hoop, maar als belegger kunt u beter niet 100% inzetten op de ‘long shots’.