‘Sneu om als Nederlandse belegger geen ASML in porto te hebben’
Robbert Manders
oktober 2024
De titel van deze column is een zin die ik heb gehoord in een podcasts van iemand die niet bekend staat om zijn onbezonnen uitspraken. Long ASML is eigenlijk het schoolvoorbeeld van de consensus belegging – een begrip dat ik nog op terugkom. We horen van klanten regelmatig de vraag: “waarom zitten jullie niet in ASML?” Een deel van het antwoord kan zijn dat we een long/short fund zijn en dat we het daarom kunnen negeren, ook als het een groot deel van de (kies-maar-welke-)index is. Maar bovenal is het feit dat bijna iedereen het erover heeft de beste reden om het aandeel links te laten liggen.
ASML is, zoals gezegd, een consensus belegging. Het is, na Shell, de grootste aandelenpositie van Nederlandse particuliere beleggers en in driekwart van de BNR radio uitzendingen waar ik te gast ben is het een onderwerp. Dit sentiment is niet beperkt tot boeren en buitenlui. Ook dertig analisten van banken geven ASML een koopadvies terwijl geen enkele adviseert om het aandeel te verkopen. Ook tekenend is dat toen ik aan een collega-analist vroeg hoeveel analisten een verkoopadvies afgaven voor ASML hij zei: ‘nul, niemand is zo dom’.
Met ‘niemand is zo dom’ doelde hij vooral op afbreukrisico. Wie als enige tegen de stroom ingaat valt erg op. Als diegene dan ook mis zit, dan is diegene letterlijk opvallend dom. Dat risico wil niemand lopen want in je eentje goed zitten levert relatief weinig op. Datzelfde geldt voor fondsmanagers richting hun klanten. Daarom hebben velen ASML in portefeuille – al was het maar om van de lastige vragen af te zijn. Als het toch misgaat is dat geen probleem. Alle andere fondsen zaten in hetzelfde schuitje en geen enkele klant kan zich er echt boos om maken.
Alleen is een consensus aandeel nu precies het soort beleggingen waar op lange termijn geen bovengemiddelde rendementen mee te behalen zijn. Omdat het de aandacht van alle fondsmanagers en analisten heeft, is er veel onderzoek naar het bedrijf gedaan. De prijsvorming van het aandeel is om in jargon te schrijven ‘efficiënt’. Dat wil zeggen dat de groeiverwachtingen al heel nauwkeurig in de huidige koers verwerkt zitten. Daarbovenop is er wel risico op overwaardering omdat er wel erg veel (enthousiaste) beleggers naar het aandeel kijken.
Het is niet de stijl van Antaurus om achter de kudde aan te lopen. Liever houden wij ons bezig met aandelen waar ons onderzoek het verschil maakt en we nog informatie kunnen vinden die niemand anders ziet. Dat is immers dé manier om een betere risico-rendementsverhouding te realiseren dan veel andere beleggers.
Over aandacht gesproken: in 2013 had nog bijna niemand het over ASML. Toen zat het wel in de portefeuille van Antaurus. Gedurende de holdingperiode (tot 2018) liep de koers/winstverhouding op van onder de 20 naar ruim 27. Sindsdien heeft die wat hoger gestaan, maar de K/W is nu weer terug op 29. Destijds rekenden we niet op de buitengewoon sterke vraag uit China en dat heeft de winst in de afgelopen drie jaar behoorlijk opgedreven. De vraag uit China is nu een risicofactor geworden.
Dat een consensus belegging niet per definitie een veilige belegging is blijkt ook uit de reactie op de recente derdekwartaalcijfers van ASML. Beleggers zetten het aandeel op de dag van cijferpublicatie ruim 15% lager.
Voor een goede belegging hebben we het liefst dat zowel de groeivooruitzichten als de waardering op een gunstig niveau staan. Helaas valt ASML voor ons vooralsnog niet in die categorie. Is dat sneu? De tijd zal het leren.