‘STERKE EURO BEZORGT DRAGHI HOOFDPIJN’

ECB-president Mario Draghi valt volgens een vermogensstrateeg van Antaurus niet te benijden. ,,De sterke euro zorgt ervoor dat de inflatiedoelstelling van bijna 2% verder uit het zich raakt. Toch zal hij donderdag een tipje van de sluier moeten geven over de toekomstige afbouw van het opkoopprogramma.”

Economisch gezien gaat het uitstekend, zowel in de VS, Europa, Japan als de opkomende markten. De onlangs gepresenteerde kwartaalcijfers wezen er bovendien op dat bedrijven hier sterk van profiteren. Toch hebben de meeste Nederlandse beleggers de afgelopen paar maanden geld verloren op hun aandelen. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan de opmars van de euro tot inmiddels bijna $1,20. ,,Dat de financiële markten het geloof in Donald Trump zijn gaan verliezen in het verwezenlijken van de verkiezingsbeloftes, drukt de dollar. Zoals de herziening van de zorgwet, lagere belastingen en een groots infrastructureel investeringsprogramma”, stelt de vermogensstrateeg.

Geopolitieke spanningen drukken het sentiment op de beurzen eveneens. Afgelopen week deed vooral Noord-Korea met het afvuren van een raket richting Japan van zich spreken. Dat beleggers al snel bekwamen van de eerste schrik, komt volgens de vermogensstrateeg mede omdat Donald Trump zich voor zijn doen gematigd uitliet. “Mogelijk deels omdat bondgenoten hem hiertoe aanspoorden. Bovendien houdt de orkaan Harvey hem bezig.” Zorgen zijn er ook over het Amerikaanse begrotingsplafond. ,,Deze staat nu op $19,8 biljoen en werd in maart al geraakt. De buitengewone maatregelen die overheden sindsdien nemen, zijn over enkele weken uitgeput. Omdat de Republikeinen 52 zetels hebben terwijl 60 stemmen voor een verhoging nodig zijn, is het lang niet zeker dat deze er komt. Evenals in 2013 dreigen dus veel overheidsdiensten tijdelijk dicht te gaan”, meldt de vermogensstrateeg. Hoewel de politiek en de economie ook volgende week zijn weerslag zullen hebben op de financiële markten, denkt de vermogensstrateeg dat vooral de toelichting van Mario Draghi op het rentebesluit voor koersschommelingen zal zorgen.

,,Nadat de ECB-president zich eind augustus in Jackson Hole opvallend stil hield, moet hij de markten nu wel voorbereiden op de afbouw van het huidige obligatieopkoopprogramma van maandelijks €60 miljard. De ECB ontkomt hier niet aan, gezien de toenemende schaarste aan obligaties. Bovendien is er veel kritiek op het programma. In hoeverre de ECB het opbouwprogramma gaat terugschroeven, is in belangrijke mate afhankelijk van de inflatie. Voor Draghi is de sterke opmars van de euro een onaangename verrassing, gezien de neerwaartse druk op de importprijzen. Daarnaast blijft de looninflatie voorlopig waarschijnlijk laag, gelet op de nog altijd ruime arbeidsmarkt in Zuid-Europa.

Antaurus teamfoto 08-11-2023

Neem contact op

Heeft u een vraag of een opmerking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen

020 – 705 95 30
info@antaurus.nl