Factsheet

Maandbericht maart 2022

-2,8%

in maart

+7,3%

annualized

-4,3%

in 2022

€297,53

NAV

Portefeuille en markt

Het Antaurus Europe Fund (AEF) daalde in maart met -2,8%. De slotkoers in maart is hiermee €297,53. Het jaarrendement in 2022 bedraagt daarmee -4,3%. Vanaf de start in 2006 bedraagt het gemiddeld jaarlijks nettorendement +7,3%.

Dit rendement werd gerealiseerd met een gemiddelde nettolongweging van 29%. Daarmee was het marktrisico van het AEF substantieel lager dan het risico van een belegging in aandelen.

Performance and risk since start

Antaurus Europe Fund (NAV)

Performance AEF (%)
1 month -2,8
3 months -4,3
Year to date -4,3
2021 10,7
2020 14,7
3 years (annualised) 7,2
5 years (annualised) 5,5
Since start (annualised) 7,3

Volatility

Risk analysis 1 month 5 years Since start
Gross position (Long + Short in %) 133 136 131
Net long (Long - Short in %) 32 29 42
Beta adjusted net long (%) 30 27 37
Positive months (%) 55 61
Maximum drawdown (%) -8,8 -20,9
Best monthly return (%) 6,5 11,9
Worst monthly return (%) -6,0 -8,6
Volatility (%) 7,7 10,7
Sharpe ratio 0,72 0,6

De beurskoersen in Europa kenden een zwak eerste kwartaal. De brede DJ Euro Stoxx 600 daalde met 7%. De Zwitserse beurs daalde met 11% en de AEX met 9%. Bij het AEF droegen zowel de bèta als de aandelenselectie (alpha) negatief bij aan het rendement.

Bijna alle longposities hebben afgelopen kwartaal negatief bijgedragen aan het rendement. De longposities met de grootste koersstijgingen in 2021 hebben dit jaar de sterkste koersdaling gezien. De shortposities droegen positief bij aan het behaalde rendement. De shortposities daalden gemiddeld harder dan de beurs, en droeg daarmee bij aan de aandelenselectie (alpha). De sterke bijdrage van de shortposities werd echter tenietgedaan doordat de longposities harder daalden dan de beurs. 

De best presterende longposities waren KPN (telecom) en DKSH (distribiteur). De slechtst presterende longposities waren Datwyler (medische toepassingen) en D’Ieteren (autoruitvervanging en autodistribiteur).

De koers van KPN steeg met 15% en droeg daarmee het meeste bij aan het rendement. Het telecommunicatiebedrijf rapporteerde resultaten over 2021 die in lijn waren met de verwachting. De vooruitzichten voor 2022 voor de generatie van vrije kasstroom en dividend waren solide. KPN verraste met de aankondiging om voor 300 miljoen euro aan aandelen terug te kopen. Verder profiteerde KPN van het positieve sentiment voor defensieve aandelen, waarvan verwacht wordt dat ze weinig last zullen hebben van de oplopende inflatie.

De koers van DKSH steeg met 7% in de eerste drie maanden van 2021 (inclusief dividend). DKSH is een bedrijf dat de distributie verzorgt voor voornamelijk Westerse bedrijven in Aziatische landen. Eén van de divisies richt zich op de distributie van consumptiegoederen zoals verzorgingsproducten, snacks, frisdrank en babyvoeding. Deze divisie heeft een aantal teleurstellende jaren achter de rug, maar door ingrepen van het nieuwe managementteam is de winstgevendheid hier inmiddels fors verbeterd. DKSH kent bovendien een defensief bedrijfsmodel dat goed beschermd is tegen de oplopende inflatie. Dit komt omdat DKSH een percentage ontvangt over de verkoopwaarde van de producten die zij voor klanten distribueert.

De koers van Datwyler daalde met 22% over de eerste drie maanden van 2022 (inclusief dividend). De resultaten over de tweede helft van 2021 waren iets onder de verwachting. Dit kwam doordat Datwyler’s klanten in de automobielindustrie vanwege het chiptekort fors minder auto’s hebben kunnen produceren dan zij initieel hadden verwacht. Bovendien zijn de grondstofkosten voor Datwyler rap gestegen, terwijl prijsverhogingen met een kleine vertraging doorgevoerd worden. Voor heel 2022 heeft Datwyler al de verwachting uitgesproken dat de operationele winst met ruim 15% zal stijgen. De onderneming herhaalde ook de ambitie om de winst in de jaren erna met ruim 10% te laten groeien.

De koers van D’Ieteren daalde met 11% in het eerste kwartaal. De resultaten van de autoruitvervangingsactiviteit, bekend onder de merknaam Carglass, stelden teleur ten opzichte van de torenhoge verwachtingen. Nadat D’Ieteren de afgelopen jaren keer op keer positief verraste, waren de verwachtingen significant verhoogd. Door forse investeringen in de groei werd de winstgevendheid gedrukt in het tweede halfjaar van 2021. Er was ook veel positief nieuws. Voor 2022 verwacht het bedrijf een positieve ontwikkeling van de omzet en de winstgevendheid. Verder kondigde D’Ieteren een acquisitie aan van een distributeur van auto-onderdelen. Het bedrijf heeft ook een herstart gemaakt met het aandeleninkoopprogramma.

Investment Case: Bekaert

Bekaert is wereldspeler op het gebied van metaalbewerking. Het bedrijf transformeert walsdraad in  staaldraad-, staalkabel- en staalkoordproducten voor een groot scala aan toepassingen. Het bedrijf is opgericht in 1880. Sinds 1972 noteert het bedrijf op de Belgische beurs. De familie Bekaert bezit nog steeds ruim een derde van de aandelen.

De grootste activiteit betreft het produceren van dun staalkoord wat gebruikt wordt als versterking van auto- en vrachtwagenbanden. Deze activiteit is verantwoordelijk voor bijna de helft van de operationele winst van de groep. Eén op de drie autobanden in de wereld is met Bekaert-producten versterkt. Bekaert kan zijn staalkoord fijner trekken dan wie dan ook ter wereld. Dit is met name belangrijk voor elektrische auto’s die baat hebben bij minder rolweerstand om zodoende de actieradius te vergroten. Andere belangrijke activiteiten van Bekaert zijn onder andere de productie van liftkabels, offshore staalkabels en staalvezels voor betonversterking.

Onder het vorige leiderschap lukte het Bekaert in 2018 en 2019 niet om de doelstelling van een operationele winstmarge van 7% tot 8% te realiseren. Dat management team moest dan ook het veld ruimen. Sinds 2019 wordt Bekaert bestuurd door een nieuwe directie. Begin 2019 werd Jürgen Tinggren aangesteld als voorzitter. Tinggren was voorheen CEO bij Schindler, een succesvolle Zwitserse fabrikant van liftsystemen. Vlak na zijn aanstelling startte Taoufiq Boussaid als CFO van Bekaert. Bekaert heeft vervolgens eind 2019 de huidige CEO Oswald Schmid binnengehaald, die Tinggren kende uit zijn Schindler-tijd.

Onder dit management team is Bekaert voortvarend van start gegaan. Er werden verschillende fabrieken gesloten, een aantal ondermaats presterende activiteiten werden stopgezet en er werd een kleine reorganisatie doorgevoerd. Bovendien werd er een nieuwe organisatiestructuur geïmplementeerd en werden er een aantal nieuwe divisiehoofden binnengehaald.  Iedere divisie kreeg dezelfde financiële doelstellingen als de Bekaert groep.

Door de positieve resultaten na bovengenoemde ingrepen heeft de directie de doelstelling voor de operationele winstmarge verhoogd naar een bandbreedte van 9% tot 11%. Op basis van onze analyse van het competitieve speelveld in Bekaert’s belangrijkste markten, denken wij dat deze doelstelling haalbaar is. De onderkant van deze bandbreedte is reeds bereikt. Om  dubbelcijferige winstmarges te bereiken zal het bedrijf zich moeten blijven focussen op de geleidelijke transitie naar hoogwaardigere toepassingen.

De huidige waardering van het bedrijf suggereert dat andere beleggers nog weinig vertrouwen hebben in de verhoogde winstdoelstellingen. Op een koers van 36 euro per aandeel bedraagt de totale bedrijfswaarde circa 2,4 miljard euro. Dit is ongeveer gelijk aan het geïnvesteerde kapitaal, terwijl wij inschatten dat Bekaert een ruim dubbelcijferig rendement op het geïnvesteerde kapitaal weet te behalen. Op onze schatting betalen we circa 5,5x de genormaliseerde operationele winst. Wij vinden dit zeer attractief.

Om te profiteren van de lage waardering van de aandelen heeft Bekaert aangekondigd om dit jaar voor 120 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. Op de huidige koers betreft dat bijna 6% van de uitstaande aandelen. Tezamen met het dividend van 1,50 euro per aandeel zien aandeelhouders dit jaar 10% terugvloeien. Gezien de aantrekkelijke waardering van de aandelen zien wij het aandeleninkoopprogramma als een zeer attractieve investering.

Het AEF belegt sinds medio 2021 in Bekaert. De gemiddelde aankoopkoers ligt iets boven de huidige koers.

Strategie en vooruitzichten

De Europese beurzen kenden een zwakke start in 2022. De historisch hoge inflatie en de angst omtrent de oorlog tussen Oekraïne en Rusland hebben het consumentenvertrouwen flink aangetast. De oplopende inflatie heeft ertoe geleid dat de centrale banken hun ruimhartige monetaire stimuleringsmaatregelen langzaamaan terugschroeven. De hoge inflatie zet ondertussen de bedrijfswinsten onder druk.

De inflatie in Europa bedroeg in maart maar liefst 7,5%. In de Verenigde Staten bedroeg de inflatie in februari 7,9%. Buiten de effecten van de gestegen olieprijs door de oorlog met Rusland, wordt het steeds duidelijker dat prijsstijgingen breder zichtbaar worden in de economie. Aangezien de inflatie fors boven de loongroei ligt, tast dit het besteedbaar inkomen van de consument aan. Dit zal leiden tot een lagere vraag van producten en diensten. De oplopende kosten zetten bovendien druk op de winstmarges van bedrijven. Wij verwachten dat het potentieel voor winstgroei bij veel bedrijven daarom beperkt zal zijn in 2022.

De inflatiedoelstelling van de centrale banken ligt op 2%. Bovendien streven zij ernaar om de werkloosheid te beperken. De werkloosheid in zowel de Verenigde Staten als in Europa ligt op dezelfde niveaus, of zelf lager, dan voor de uitbraak van het coronavirus. Het is dus tijd voor de centrale banken om in te grijpen om de inflatie te beteugelen.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) is per maart dan ook gestopt met hun maandelijkse opkoopprogramma. Bovendien heeft de Fed reeds de eerste renteverhoging doorgevoerd, waarmee de beleidsrente 0,25% tot 0,50% bedraagt. De verwachting is dat de Fed de rente in 2022 meerdere keren zal verhogen, met volgende maand waarschijnlijk een verhoging van maar liefst 0,50%. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft echter aangegeven dat hun maandelijkse opkoopprogramma nog tot oktober dit jaar zal doorlopen. De beleidsrente in Europa ligt nog altijd op 0%. Banken die geld aanhouden bij de ECB hebben zelfs nog te maken met een negatieve depositorente van -0,50%. De ECB heeft aangegeven pas de rente te gaan verhogen als het opkoopprogramma beëindigd is.

Voor de ECB voelt het als kiezen tussen twee kwaden. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel onrust op het Europese continent. De stijgende inflatie tast het vertrouwen van consumenten en bedrijven aan. Het verhogen van de rente zou de Europese economie verder kunnen verzwakken. Door de rente echter nog langdurig laag te houden, zou de inflatie verder uit de hand kunnen lopen, waarmee de ECB uiteindelijk alsnog fors zou moeten ingrijpen.

Al met al is het duidelijk dat er dit jaar een einde komt aan de extreme monetaire stimuleringsmaatregelen van de laatste jaren. De centrale banken trekken zich terug op een moment dat de economie geraakt wordt door een historisch hoge inflatie en ook de onzekerheden die het conflict tussen Rusland en Oekraïne met zich meebrengt.  Het perspectief op winstgroei bij bedrijven is beperkt gezien de dalende consumentenbestendingen en de sterk oplopende kosten.

Concluderend vinden wij de huidige aandelenwaarderingen in dat licht aan de hoge kant. Er zijn echter een aantal sectoren en bedrijven die nochtans heel aantrekkelijk gewaardeerd zijn. In lijn met de afgelopen kwartalen is het AEF dan ook voorzichtig positief gepositioneerd met een nettolongweging van zo’n 25%. De long-short strategie van het AEF leent zich er bij uitstek voor om te profiteren van de grote verschillen in waarderingen tussen sectoren en individuele aandelen.

 

Performance and risk since start

Top 3 positions Weight
Long
D'Ieteren 15,9%
Datwyler 8,9%
KPN 8,4%
Short
Industrials company 4,8%
Consumer discretionary 4,4%
Consumer staples 4,4%

About Antaurus

General

NAV (€) 303.42
Fund size AuM (€m) 354
ISIN code NL 0000 686848

Leverage

Maximum Gross 150%
Net long range -50% to +75%

Related parties

Depositary Caceis
Custodian Caceis
Administrator Bolder Fund Services
Auditor Mazars

Fund characteristics

Style Long/Short Equities
Geography Europe
Inception October 2006
Base currency Euro
Additions Monthly
Redemptions Monthly

Free structure

Management Fee 1,8%, p.a.
Performance Fee 20%, quarterly
High Watermark Indefinite

Disclaimer

This document has been prepared by Antaurus Capital Management B.V. solely for the information of the person to whom it has been delivered. The distribution of this document and the offer, sale and delivery of units (Units) in the fund (Fund) in certain jurisdictions may be restricted by law. This document does not constitute an offer for, or an invitation to subscribe to or purchase, any Units in any jurisdiction to any person to whom it is unlawful to make such offer or invitation in such jurisdiction. Persons into whose possession this document comes are required to inform themselves about and to observe any such restrictions. The information herein is for general guidance only and it is the responsibility of any person in possession of this document to inform themselves of, and to observe, all applicable laws and regulations of any relevant jurisdiction. This information is not intended to provide and should not be relied upon for accounting, legal or tax advice or investment recommendations. You should consult your tax, legal, accounting or other advisors about the issues discussed herein. Material terms of the fund are subject to change. Any prospective investor will be provided with a copy of the prospectus and an opportunity to review the documentation. Prospective investors should review the prospectus, including the risk factors, before making a decision to invest. No representation, warranty or undertaking, express or implied, is given as to the accuracy or completeness of the information or opinions contained in this document by any of Antaurus Capital Management, its employees or affiliates and no liability is accepted by such persons for the accuracy or completeness of any such information or opinions, and nothing contained herein shall be relied upon as a promise or representation whether as to past or future performance. This is neither an offer to sell nor a solicitation of any offer to buy any securities in any fund managed by us. Past performance of a fund is no guarantee as to its performance in the future.
Antaurus teamfoto 2022

Neem contact op

Heeft u een vraag of een opmerking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen

020 – 705 95 30
info@antaurus.nl