Inloggen

Factsheet

Maandbericht december 2020

+2,0%

in december

+7,5%

annualized

+14,7%

in 2020

€280,87

NAV

Portefeuille en markt

Het Antaurus Europe Fund (AEF) steeg in december met +2,0%. De slotkoers in december is hiermee €280,87. Het jaarrendement in 2020 bedraagt daarmee +14,7%. Vanaf de start in 2006 bedraagt het gemiddeld jaarlijks nettorendement +7,5%.

In het vierde kwartaal steeg het AEF met +6,8%. Dit rendement werd gerealiseerd met een gemiddelde nettolongweging van 44%. Daarmee was het marktrisico van het AEF substantieel lager dan het risico van een belegging in aandelen.

Performance and risk since start

Antaurus Europe Fund (NAV)

Performance AEF (%)
1 month 2,0
3 months 6,8
Year to date 14,7
2019 5,0
2018 5,6
2017 -0,3
2016 19,6
5 years (annualised) 8,7
Since start (annualised) 7,5

Volatility

Risk analysis 1 month 5 years Since start
Gross position (Long + Short in %) 134 136 131
Net long (Long - Short in %) 49 33 42
Beta adjusted net long (%) 34 30 37
Positive months (%) 57 62
Maximum drawdown (%) -8,8 -20,9
Best monthly return (%) 8,4 11,9
Worst monthly return (%) -6,0 -8,6
Volatility (%) 8,4 11,0
Sharpe ratio 1,03 0,69

Het rendement op de brede Europese index (Stoxx Europe 600) bedroeg -2% in 2020. De Nederlandse en Duitse beurs noteerden een plus van respectievelijk 6% en 4%, terwijl er minnen waren in Engeland (-12%) en Frankrijk (-5%).

De gemiddelde longweging van het AEF bedroeg 32% in 2020. Zowel de bèta als de alpha droegen positief bij aan het jaarrendement.

De best presterende longposities waren Datwyler (medische toepassingen), Oerlikon (industrie) en D’Ieteren (autoruitvervanging en autodistributie). Alle longposities droegen bij aan het resultaat. De shortposities (een short positie is een neerwaartse positie waarmee beleggers kunnen profiteren van koersdalingen. Antaurus gaat short door aandelen te lenen om die dan direct te verkopen. Dit wordt gedaan met de intentie om dezelfde aandelen in de toekomst goedkoper terug te kopen en dan ook weer terug te leveren aan de uitlenende partij) droegen per saldo positief bij aan het behaalde rendement. in de medische- en technologiesector zorgden voor een negatieve bijdrage. Hun bedrijfsactiviteiten profiteerden van de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus.

Datwyler steeg inclusief dividenden met 40% in 2020. Beleggers raakten enthousiast over de transitie die het bedrijf doormaakt van conglomeraat tot specialist in rubberen afdichtingen. Dit segment kent sterke groeivooruitzichten, met name met haar oplossingen voor de medische industrie. Bovendien kondigde Datwyler aan dat het contract voor de Nespresso cups met maar liefst tien jaar is verlengd.

De koers van Oerlikon steeg sinds aankoop door het AEF met 66%. Het AEF heeft de investering in Oerlikon gedaan ten tijde van de substantiële koersdaling in maart. Destijds waren beleggers angstig voor een zeer harde daling van de winstgevendheid in Oerlikon’s ‘Surface Solutions’ divisie, een activiteit waarmee Oerlikon een toonaangevende speler is in oppervlaktebehandelingen. Alhoewel de volumes in deze divisie inderdaad fors daalden, was ons al vroeg duidelijk dat het bestuur de crisis aangreep om flink in de kosten te snijden. Dit strategische besluit zal naar onze verwachting potentieel moeten bieden voor een sterk herstel van de winstmarges in komende kwartalen. Een eerste aanzet hiertoe was zichtbaar in de derde kwartaalcijfers. De andere divisie, ‘Manmade Fibers’, kende een sterk jaar. Dit onderdeel levert productielijnen voor het produceren van synthetische vezels. Deze markt is een (quasi) duopolie waarbij Oerlikon bijna de helft van de markt in handen heeft. Oerlikon zit hier volgeboekt voor de komende 2,5 jaar.

Het rendement op aandelen D’Ieteren was in 2020 10% (inclusief dividenden). De meest waardevolle activiteit van D’Ieteren is de autoruitvervangingsactiviteit, bekend van het merk Carglass. Ondanks dat de volumes dalen omdat er minder gereden wordt, is de winstgevendheid van deze activiteit in 2020 sterk gestegen. D’Ieteren heeft namelijk zijn prijzen kunnen verhogen, geholpen door een groter marktaandeel van luxere auto’s met duurdere autoruiten. De trend dat steeds meer auto’s uitgerust worden met het Advanced Driver Assistant System (ADAS), slimme rijhulpsystemen die worden ingebouwd in de voorruit, helpt hierbij. Een andere dynamiek die een positieve bijdrage levert is het feit dat het D’Ieteren steeds vaker lukt om klanten aanvullende producten te verkopen zoals ruitenwissers en desinfecterende handgel. Tenslotte slaagt het bedrijf er in de kosten significant te verlagen. Door deze gunstige ontwikkelingen heeft D’Ieteren in november aangegeven dat de resultatenontwikkeling veel beter is dan de markt had verwacht. Sinds deze bekendmaking en naar aanleiding van positieve analistenrapporten als gevolg hiervan steeg de koers van D’Ieteren tot eind december met 30%. 

Investment Case: RELX Group

RELX Group, tot 2015 genaamd Reed Elsevier, is ontstaan uit de fusie tussen de uitgeverijen Reed en Elsevier in 1993. RELX heeft een beursnotering in zowel Nederland als in het Verenigd Koninkrijk, en heeft een beurswaarde van ongeveer € 40 miljard.

Het voormalige Reed Elsevier stond bekend als één van de grootste uitgevers van boeken, dagbladen en wetenschappelijke literatuur. Sindsdien heeft het bedrijf er een grote transformatie op zitten. Het gros van de ‘papieren’ activiteiten zijn inmiddels afgestoten, enkel de wetenschappelijke activiteiten zijn nog eigendom van RELX. Tegenwoordig focust RELX zich met name op het aanbieden van datasets en software om deze datasets te analyseren. Hierbij dient u te denken aan software-oplossingen die banken helpen om witwaspraktijken te herkennen, of software die e-commerce bedrijven helpt om frauduleuze transacties te detecteren. Ook helpt RELX juristen door historische jurisprudentie inzichtelijk te maken.

De digitale activiteiten van RELX delen een aantal karaktereigenschappen die wij zeer aantrekkelijk vinden. Ze leveren hoogwaardige producten waar klanten bereid zijn royaal voor te betalen, wat zich vertaalt in attractieve marges. Een groot deel van de omzet is repetitief doordat software veelal verkocht wordt in abonnementsvorm. Bovendien profiteert een aantal activiteiten van RELX van het sterk aantal toenemende online transacties. Software van RELX wordt bijvoorbeeld ingezet om iemands online identiteit te verifiëren.

Een ander element dat ons aanspreekt is de hoge drempel voor klanten om voor een concurrerend product te kiezen. Vaak zijn de eindgebruikers dermate afhankelijk van de software van RELX dat ze bij een eventuele overstap zouden moeten inboeten aan productiviteit. Ook kent RELX in de meeste eindmarkten slechts een beperkt aantal concurrenten met vergelijkbare oplossingen. De hoge aanloopinvesteringen zorgen ervoor dat de kans beperkt is dat er een nieuwe concurrent zal optreden.

Tenslotte wordt voor veel software vooruitbetaald, waardoor het werkkapitaal negatief is. Tezamen met de bovengemiddelde marges zorgt dit voor een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Eén divisie die zich niet met het ontwikkelen van software bezighoudt is de ‘Exhibities’ divisie. Deze divisie organiseert wereldwijd grote vakbeurzen. In 2020 zal deze divisie verlieslatend zijn omdat veel beurzen geannuleerd zijn vanwege het coronavirus. Het is momenteel moeilijk in te schatten in welke mate vakbeurzen weer terug zullen komen in vergelijking met de periode voor het coronavirus. In 2019 was Exhibities nog verantwoordelijk voor 13% van het groepsresultaat. In onze waarderingsanalyse nemen we conservatief een flinke afslag op het toekomstig te verwachten resultaat.

Het AEF belegt sinds begin november in RELX toen de koers onder 18 euro noteerde. Sindsdien heeft het AEF een rendement behaald van ruim 10% op deze investering. Begin 2020 stond de koers ruim boven de 25 euro. De koers heeft geleden omdat de vooruitzichten voor de vakbeursdivisie op korte termijn slecht zijn. Wij verwachten dat andere beleggers enthousiaster over het aandeel zullen worden naarmate we het coronavirus achter ons kunnen laten.

Strategie en vooruitzichten

Een aantal factoren hebben ertoe geleid dat de Europese beurzen fors zijn gestegen in het vierde kwartaal.  Het belangrijkste nieuws was de goedkeuring voor het gebruik van verschillende covid-19 vaccins. Ook kwam er uitsluitsel over de Amerikaanse verkiezingen die gewonnen werden door de Democratische kandidaat Joe Biden. Daarnaast zijn het Verenigd Koninkrijk en Europa eind december tot een akkoord gekomen over de voorwaarden van de Brexit. Tenslotte verloopt het economisch herstel voorspoediger dan eerder in het jaar werd verwacht.

In de tweede jaarhelft is een duidelijke verbetering van de economie waar te nemen, met name geholpen door een sterke vraag vanuit Azië. Bovendien geven consumenten verrassenderwijs meer uit dan vorig jaar. Dit valt met name op in de Verenigde Staten. Een andere indicatie van een aantrekkende economie is de significante stijging van de olieprijs. Deze is de laatste twee maanden met ongeveer 30% gestegen. 

Het vertrouwen van beleggers wordt ook gedreven door de ruime stimuleringsmaatregelen die wereldwijd door overheden en centrale banken zijn opgetuigd. Zo blijft de Amerikaanse centrale bank (Fed) onverminderd doorgaan met het maandelijks opkoopprogramma van 120 miljard dollar. Bovendien suggereren de interne voorspellingen van de Fed dat de rente tot 2023 rond het nulpunt zal blijven. De Europese Centrale Bank heeft ook allerlei maatregelen verlengd die ervoor moeten zorgen dat er ruimschoots krediet beschikbaar blijft.

Anticiperend op een verder economisch herstel verwachten beleggers momenteel dat de bedrijfswinsten in 2021 hoger zullen liggen dan in 2019. Aandelenkoersen zijn echter harder gestegen dan de verwachte stijging van de bedrijfswinsten. Daarmee zijn aandelen momenteel minder aantrekkelijk gewaardeerd dan in de periode voor de uitbraak van het coronavirus. Gegeven het huidige klimaat van lage rentes zijn aandelen toch nog redelijk aantrekkelijk gewaardeerd.

Concluderend blijft het AEF voorzichtig gepositioneerd voor een stijgende beurs met een netto longweging tussen de 25-50%. We verwachten dat aandelen gesteund zullen worden door het ruimhartige fiscale en monetaire beleid dat wereldwijd gevoerd wordt. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor bedrijfswinsten beter dan initieel gedacht. De huidige aandelenwaarderingen weerhouden ons er momenteel van om een hogere nettolongweging door te voeren.

Performance and risk since start

Top 3 positions Weight
Long
D'Ieteren 14,9%
Takeaway.com 12,6%
Datwyler 11,0%
Short
Healthcare company 4,5%
Industrials company 4,1%
Consumer discretionary 4,1%

About Antaurus

General

NAV (€) 303.42
Fund size AuM (€m) 354
ISIN code NL 0000 686848

Leverage

Maximum Gross 150%
Net long range -50% to +75%

Related parties

Depositary Caceis
Custodian Caceis
Administrator Bolder Fund Services
Auditor Mazars

Fund characteristics

Style Long/Short Equities
Geography Europe
Inception October 2006
Base currency Euro
Additions Monthly
Redemptions Monthly

Free structure

Management Fee 1,8%, p.a.
Performance Fee 20%, quarterly
High Watermark Indefinite

Disclaimer

This document has been prepared by Antaurus Capital Management B.V. solely for the information of the person to whom it has been delivered. The distribution of this document and the offer, sale and delivery of units (Units) in the fund (Fund) in certain jurisdictions may be restricted by law. This document does not constitute an offer for, or an invitation to subscribe to or purchase, any Units in any jurisdiction to any person to whom it is unlawful to make such offer or invitation in such jurisdiction. Persons into whose possession this document comes are required to inform themselves about and to observe any such restrictions. The information herein is for general guidance only and it is the responsibility of any person in possession of this document to inform themselves of, and to observe, all applicable laws and regulations of any relevant jurisdiction. This information is not intended to provide and should not be relied upon for accounting, legal or tax advice or investment recommendations. You should consult your tax, legal, accounting or other advisors about the issues discussed herein. Material terms of the fund are subject to change. Any prospective investor will be provided with a copy of the prospectus and an opportunity to review the documentation. Prospective investors should review the prospectus, including the risk factors, before making a decision to invest. No representation, warranty or undertaking, express or implied, is given as to the accuracy or completeness of the information or opinions contained in this document by any of Antaurus Capital Management, its employees or affiliates and no liability is accepted by such persons for the accuracy or completeness of any such information or opinions, and nothing contained herein shall be relied upon as a promise or representation whether as to past or future performance. This is neither an offer to sell nor a solicitation of any offer to buy any securities in any fund managed by us. Past performance of a fund is no guarantee as to its performance in the future.

Neem contact op

Heeft u een vraag of een opmerking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen

020 – 705 95 30
info@antaurus.nl