Factsheet

Kwartaalbericht juni 2024

-2,9%

in juni

+7,1%

annualized

+4,0%

in 2024

€336,66

NAV

Portefeuille en markt

De koers van het Antaurus Europe Fund (AEF) daalde in juni met -2,9%. De slotkoers van juni is hiermee €336,66. Vanaf de start in 2006 bedraagt het gemiddeld jaarlijks nettorendement +7,1%.

In het tweede kwartaal steeg het AEF met +2,7%. Dit rendement werd gerealiseerd met een gemiddelde nettolongweging van 49%. Daarmee was het marktrisico van het AEF lager dan het risico van een belegging in aandelen.

Performance and risk since start

Antaurus Europe Fund (NAV)

Performance AEF A Class (%) AEF B Class (%)
1 month -2,86 -3,02
3 months +2,73 +2,96
Year to date +3,97 +4,34
2023 +5,42 +5,84
2022 -1,20 -0,89
3 years (annualized) +4,49 +5,04
5 years (annualized) +6,77 +7,48
Since start (annualized) +7,08 +7,85

Volatility

Risk analysis 1 month 5 years Since start
Gross position (Long + Short in %) 143 135 132
Net long (Long - Short in %) 51 25 39
Beta adjusted net long (%) 48 24 35
Positive months (%) 61 62
Maximum drawdown (%) -5,6 -20,9
Best monthly return (%) +6,5 +11,9
Worst monthly return (%) -3,4 -8,6
Volatility (%) 6,7 10,2
Sharpe ratio 1,01 (A) / 1,08 (B) 0,70 (A) / 0,74 (B)

Aandelenbeurzen stegen licht in het tweede kwartaal. De brede Europese index (Stoxx Europe 600) steeg met 1,5% (inclusief dividend). De Nederlandse AEX-index stak met kop en schouders boven de andere Europese indices uit met een kwartaalrendement van +6% (inclusief dividend). De Zwitserse beurs steeg met 3,3%. Koersen van small- en midcap bedrijven deden het aanmerkelijk slechter. Zowel in Nederland als in Zwitserland daalden de indices voor kleine- en middelgrote bedrijven. 

De gemiddelde nettolongweging van het AEF bedroeg 49%, waardoor zowel de bèta (het marktrisico) als de alfa (aandelenselectie) positief bijdroegen aan het resultaat. Zowel de longposities als de shortposities leverden een positieve bijdrage aan het kwartaalresultaat.

De best presterende longposities waren Also Holding (distributeur van technologie), Crayon (IT-consultant) en Accelleron (turbocompressoren). De slechtst presterende longpositie was Azelis (distribiteur van fijnchemie).

De koers van Accelleron steeg met 8% (totaalrendement in euro). Er was geen specifiek nieuws. Er lijkt de afgelopen tijd onder beleggers meer aandacht te komen voor de bijdrage die Accelleron kan leveren aan de energietransitie, bijvoorbeeld door het helpen terugdringen van de CO2-uitstoot van verbrandingsmotoren op grote schepen. Wij hebben van de sterke koersontwikkeling gebruik gemaakt en de positie wat afgebouwd.

Crayon is een nieuwe positie in het fonds die in het eerste kwartaal van 2024 is ingenomen. Ondanks de beperkte weging in het fonds was de bijdrage aan het resultaat dit jaar noemenswaardig door de koersstijging van +37%. Crayon specialiseert zich in het adviseren van bedrijven bij het inrichten van hun cloudomgeving. Daarnaast treedt dit Noorse bedrijf ook op als verkoper van verschillende cloudoplossingen van onder meer Microsoft, Amazon en Google. De laatste jaren moesten beleggers meerdere teleurstellingen verwerken, onder andere doordat het werkkapitaal tijdelijk niet strak genoeg beheerd werd en de internationale expansie niet het gewenste resultaat opleverde. In combinatie met een overname in Australië zorgden dit ervoor dat de schuldpositie opliep richting niveaus waar beleggers zich zorgen begonnen te maken. Wij hebben er vertrouwen in dat de directie bovenstaande zorgen ter harte heeft genomen en dat beleggers in de loop der tijd het vertrouwen in deze onderneming zullen terugwinnen. Afgelopen maand werd Crayon door Microsoft uitgeroepen tot ‘Partner van het jaar’ onder grotere klanten, wat het vertrouwen in de commerciële propositie onderstreept.

De koers van Also Holding steeg met 20% (totaalrendement in euro). De koers was na de jaarcijfers aanvankelijk teruggevallen. Also organiseerde in mei een grote technologiebeurs in Düsseldorf voor haar klanten. Voor beleggers was er ruimte om daar met het nieuwe managementteam te spreken. De presentaties van het bedrijf bevestigden ons vertrouwen in de middellangetermijndoelen van Also. De resultaten over de eerste jaarhelft van 2024 zullen nog last hebben van een zwakke ICT-markt, maar daarna verwachten wij dat Also de winst met bijna 10% per jaar kan laten groeien.

De koersontwikkeling van Azelis stelde teleur. Het aandeel daalde met 13% (totaalrendement in euro). De koers ging gebukt onder de verkoop van een groot aandelenpakket van de grootste twee aandeelhouders (EQT en PSP), die Azelis in 2021 samen naar de beurs brachten. Het pakket vertegenwoordigde 11% van het uitstaande aandelenkapitaal. De verkoop van grootaandeelhouder EQT kwam redelijk onverwacht, omdat EQT vorig jaar op hogere koersen niet meeverkocht toen aandeelhouder PSP meermaals aandelen verkocht. EQT bezit na de recente plaatsing nog steeds 36% van het aandelenkapitaal in Azelis. Beleggers zijn momenteel dus terughoudend met het aandeel Azelis omdat zij verwachten dat EQT later dit jaar nogmaals aandelen zal verkopen.

Investment Case: ASR

ASR behoort samen met Nationale-Nederlanden en Achmea tot de grootste verzekeraars van Nederland. Het bedrijf biedt een breed scala aan schade, zorg- en levensverzekeringen aan. ASR heeft ook een dominante marktpositie op het gebied van pensioenproducten. Daarnaast biedt ASR ook beleggingsfondsen aan waar andere institutionele beleggers in mee kunnen investeren met ASR.

Het afgelopen decennium is het aantal spelers dat actief is op de Nederlandse verzekeringsmarkt stevig afgenomen. Het aantal aanbieders van levensverzekeringen daalde met ruim 60% en het aantal aanbieders van schadeverzekeringen met circa 30%. Ook heeft er consolidatie plaatsgevonden door overnames. Zo nam Nationale-Nederlanden in 2016 Delta-Lloyd voor 2,5 miljard euro over en in 2020 VIVAT Schadeverzekeringen (voorheen Reaal) voor ruim een half miljard euro. Naast meerdere kleine overnames nam ASR in 2022 Aegon Nederland over voor 4,9 miljard euro.

De drie grootste verzekeraars hebben na deze consolidatiefase nu maar liefst twee derde van de schademarkt markt in handen. In sommige markten, zoals in levens- en inkomensverzekeringen, ligt dit aandeel van de top-3 nog hoger (tot wel 80%). Minder concurrentie zou bevorderlijk moeten zijn voor het prijszettingsvermogen in de Nederlandse verzekeringsmarkt. Dit staat in schril contrast met het verleden. Tien jaar geleden waren Nederlandse schadeverzekeraars als geheel zelfs verlieslatend.

Wij verwachten dat de stabielere verzekeringsmarkt zal leiden tot een bestendig winstprofiel voor de Nederlandse verzekeraars. Ondanks dit vooruitzicht lijkt het erop alsof Nederlandse verzekeraars behoorlijk uit de gratie zijn op de beurs. Eén verklaring is dat een substantieel deel van de winst nog steeds wordt behaald uit oude levensverzekeringspolissen, wat niet gecompenseerd wordt door het afsluiten van nieuwe levensverzekeringen. Onze verwachting is echter dat de winstgroei uit de groeiende activiteiten, zoals het schadebedrijf en de pensioenproducten, de winstdaling uit levensverzekeringen ruimschoots zal compenseren. Per saldo verwachten wij dat de bedrijfswinst van ASR autonoom iets harder zal groeien dan de groei van de Nederlandse economie.

Daar bovenop zal de bedrijfswinst de komende jaren gestuwd worden doordat ASR met overnames een actieve rol wil blijven spelen in de verdere consolidatie van de Nederlandse verzekeringsmarkt. Ook heeft ASR de ambitie uitgesproken om gesloten pensioenboeken over te nemen van bedrijven die de administratie hiervan niet meer zelf op zich willen nemen, doordat partijen zoals ASR dit efficiënter kunnen beheren.

Wat ons aanspreekt is dat ASR bij alle investeringen een minimale rendementseis van 12% hanteert. Als dit niet haalbaar is, dan zal ASR het kapitaal uitkeren aan haar aandeelhouders. Buiten het kapitaal dat ASR wil aanwenden om groei te realiseren, is het beleid om ongeveer twee derde van de winst jaarlijks uit te keren aan aandeelhouders in de vorm van een stevig dividend (komend jaar bijna 8% op de huidige koers) en de inkoop van eigen aandelen. Dit tezamen zorgt vanaf volgend jaar voor een jaarlijkse uitkering van ruim 10%. De transitie naar een nieuw pensioenstelsel in Nederland zal begin 2027 uitgekristalliseerd zijn. Als er dan geen grotere overnames plaatsvinden verwachten wij dat ASR  een nog groter deel van de jaarwinst zal uitkeren aan aandeelhouders.

Alles bij elkaar genomen worden aandeelhouders jaarlijks beloond met een zeer aantrekkelijke winstuitkering. Een deel van de jaarwinst wendt het bestuur aan om verdere groei te realiseren. Over langere tijd zal de winstopbouw bij ASR gedreven worden door beter renderende productgroepen. De winstbijdrage van de gesloten, dalende levensportefeuille neemt met de tijd af.

De aandelen handelen momenteel op slechts 7x de jaarwinst. Het AEF belegt sinds december 2016 bijna onafgebroken in ASR. Sinds de eerste aankoop bedraagt het jaarlijks rendement ruim 15%. Vanaf de huidige koers is onze verwachting dat dit voor de komende jaren zal doorzetten. 

Strategie en vooruitzichten

De Europese beurzen zijn in het tweede kwartaal (inclusief dividend) licht gestegen. Bedrijven die actief zijn in informatietechnologie waren na een ijzersterk eerste kwartaal opnieuw populair onder beleggers, gedreven door het enthousiasme rondom kunstmatige intelligentie en een aantrekkende markt voor halfgeleiders. Aandelen actief in cyclische consumentengoederen kenden een zwak kwartaal. Rapportages van verschillende bedrijven uit deze sector wijzen op een zwakkere eindvraag.

Het positieve sentiment vanuit het eerste kwartaal lijkt de laatste maanden te bekoelen. Het economisch momentum in de Verenigde Staten is aan het vertragen. Ondanks de langzaam oplopende werkloosheid verwachten economen nog steeds een economische groei van ruim 2% in de Verenigde Staten. De Europese economie moddert daarentegen voort. Economen rekenen voor 2024 op een licht positieve groei. Berichtgeving vanuit bedrijven die actief zijn in China wijzen niet op een herstel van de Chinese economie.

In het kielzog van een tragere economische groei is de inflatie aan het afkoelen. In de Verenigde Staten is de kerninflatie ondertussen gedaald tot 2,6% en in Europa tot 2,9%. Hierdoor voelde de Europese Centrale Bank (ECB) zich gesteund om vorige maand voor het eerst sinds lange tijd de beleidsrente te verlagen met 0,25% naar 3,75%. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de beleidsrente nog onveranderd gelaten, maar op basis van de huidige data lijkt het aannemelijk dat ook zij een eerste renteverlaging zullen doorvoeren na de zomer.

De Europese politiek is afgelopen kwartaal nadrukkelijk op de radar van beleggers beland. Begin juni kondigde president Macron de ontbinding van het Franse parlement aan en riep nieuwe verkiezingen uit. De verkiezingsuitslag van de eerste ronde wees op een stijgende populariteit van zowel radicaal rechts- als extreem-links. Beide groepen willen een aantal hervormingen van Macron terugdraaien, zoals de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Vanuit beleggers zijn de zorgen toegenomen in welke mate een nieuwe Franse regering zich bekommert om de staatsbegroting. Onder Macron is het jaarlijks begrotingstekort – van inmiddels ruim 5% – al flink uit de klauwen gelopen.

Als gevolg van de toegenomen zorgen liepen de lange termijn rentes in Europa en met name in Frankrijk op. Met een rente van 3,3% betaalt Frankrijk op nieuwe schuld 0,4% meer dan Nederland en zelfs 0,7% meer dan Duitsland. Beleggers maken zich momenteel licht zorgen over een mogelijke vicieuze cirkel van een hoog begrotingstekort en een nog hogere rente. Uiteindelijk kan dit een economisch probleem worden voor de gehele eurozone. Beleggers prijzen dat risico in.

Onze verwachting is dat veel bedrijven bij de publicatie van de halfjaarcijfers zullen uitspreken dat een versnelling van de winstgroei in de tweede jaarhelft uit zal blijven. Door de zwakke eindvraag zien wij dat bedrijven gemiddeld genomen terughoudend zijn met het doorvoeren van prijsverhogingen. Tegelijkertijd stijgen de loonkosten bij veel bedrijven harder dan de omzet. Het potentieel op winstgroei achten wij daarom beperkt. Daar staat tegenover dat wij de waarderingen van Europese small- en midcap aandelen aantrekkelijk vinden, waardoor wij steeds meer kansen tot interessante investeringen zien. De opgelopen nettolongweging naar 50% reflecteert onze voorzichtig positieve houding over de lage waardering van Europese aandelen ten opzichte van de genoemde risico’s.

Performance and risk since start

Top 3 positions Weight
Long
D'Ieteren 9,4%
Also Holding 7,4%
Aryzta 7,0%
Short
Industrials Company 6,3%
Industrials company 6,0%
Consumer discretionary 5,0%

About Antaurus

General

NAV (€) 336,7 (A Class) / 348,8 (B Class)
Fund size AuM (€m) 401
ISIN code NL 0000 686848 (A Class) / NL 0013 039217 (B Class)

Leverage

Maximum Gross 150%
Net long range -50% to +75%

Related parties

Depositary Caceis
Custodian UBS
Administrator Bolder Fund Services
Auditor Mazars

Fund characteristics

Style Long/Short Equities
Geography Europe
Inception October 2006
Base currency Euro
Additions Monthly (A Class) / biweekly (B Class)
Redemptions Monthly (A Class) / biweekly (B Class)

Fee structure

Management Fee 1,8% (Class A) / 1,5% (Class B) p.a.
Performance Fee 20% (Class A) / 15% (Class B), quarterly
High Watermark Indefinite

Disclaimer

This document has been prepared by Antaurus Capital Management B.V. solely for the information of the person to whom it has been delivered. The distribution of this document and the offer, sale and delivery of units (Units) in the fund (Fund) in certain jurisdictions may be restricted by law. This document does not constitute an offer for, or an invitation to subscribe to or purchase, any Units in any jurisdiction to any person to whom it is unlawful to make such offer or invitation in such jurisdiction. Persons into whose possession this document comes are required to inform themselves about and to observe any such restrictions. The information herein is for general guidance only and it is the responsibility of any person in possession of this document to inform themselves of, and to observe, all applicable laws and regulations of any relevant jurisdiction. This information is not intended to provide and should not be relied upon for accounting, legal or tax advice or investment recommendations. You should consult your tax, legal, accounting or other advisors about the issues discussed herein. Material terms of the fund are subject to change. Any prospective investor will be provided with a copy of the prospectus and an opportunity to review the documentation. Prospective investors should review the prospectus, including the risk factors, before making a decision to invest. No representation, warranty or undertaking, express or implied, is given as to the accuracy or completeness of the information or opinions contained in this document by any of Antaurus Capital Management, its employees or affiliates and no liability is accepted by such persons for the accuracy or completeness of any such information or opinions, and nothing contained herein shall be relied upon as a promise or representation whether as to past or future performance. This is neither an offer to sell nor a solicitation of any offer to buy any securities in any fund managed by us. Past performance of a fund is no guarantee as to its performance in the future.