Investment case: KPN

KPN is de marktleider op het gebied van telecommunicatie in Nederland. Het bedrijf biedt een breed scala aan diensten, waaronder vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. KPN (ISIN: NL0000009082) is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

De oligopolie op de telecommunicatiemarkt

Het afgelopen decennium is de telecommunicatiemarkt geconsolideerd. Hierdoor is er sprake van een oligopolie op de Nederlandse telecommunicatiemarkt. De markt is nu grotendeels in handen van drie telecombedrijven. KPN en Vodafone Ziggo zijn de enige met een landelijk vast en mobiel netwerk. Odido (voorheen T-Mobile) heeft een landelijk mobiel netwerk en maakt voor het aanbod van zijn internetdiensten gebruik van het vaste netwerk van derden waaronder KPN. De kans dat er een nieuwe telecomspeler komt met een landelijk dekkend vast en mobiel netwerk is zeer klein. Een nieuwe toetreder zou vele miljarden euro’s moeten investeren in vergunningen en netwerken. Bovendien zal het vele jaren vergen om een netwerk te bouwen en voldoende klanten te winnen. Wij verwachten dat de concurrentie minder zal worden door het oligopolie op de telecommunicatiemarkt.

Uitrol glasvezelnetwerk zorgt voor omzet- en winstgroei

Bij KPN is de afgelopen jaren de omzet- en winstgroei teruggekeerd. De tarieven voor internetabonnementen stijgen door tariefsverhogingen en doordat steeds meer mensen overstappen naar glasvezel. De inkomsten van zowel de mobiele consumententak als van de zakelijke klanten zitten na jaren van daling weer in de lift. Door goed op de kosten te letten stijgt de winst sneller dan de omzet.

KPN rolt in snel tempo een landelijk glasvezelnetwerk uit. Hierdoor zal het aantal huishoudens dat op glasvezel van KPN is aangesloten stijgen naar de gewenste 80% in 2026. De investeringen zullen tot 2025 hoog blijven. Maar na 2025 zullen de investeringen substantieel dalen. Hierdoor zal de toch al zeer sterke kasstroom nog verder toenemen.

Winst vloeit terug naar de aandeelhouders

KPN gebruikt de solide, voorspelbare kasstroom om een attractief dividend te betalen dat op de huidige koers 5,0% bedraagt. KPN heeft aangegeven dat de dividendbetaling de komende jaren verder zal stijgen. Indien er ruimte overblijft op de balans, zal KPN dit gebruiken om aandelen in te kopen. Dit jaar geeft KPN door middel van een aandeleninkoopprogramma nog eens 200 miljoen euro terug aan de aandeelhouders. Samen met het dividend betekent dit dat KPN bijna 6,5% uitkeert aan haar aandeelhouders dit jaar. Als KPN in 2026 klaar is met de investeringen in het glasvezelnetwerk, verwachten wij dat de uitkering aan aandeelhouders zal stijgen naar 9%.

Wij vinden het interessant dat de telecomsector al meer dan 10 jaar uit de gratie is op de beurs. Investeerders op de beurs lijken de onderliggende verbeteringen van de marktomstandigheden en de afnemende concurrentie te negeren.

Koershistorie

Het AEF heeft eind 2020 de aandelen van KPN in de portefeuille opgenomen. Sinds de eerste aankoop is een rendement behaald van ruim 50% inclusief dividend. Met dit rendement verslaat KPN de Europese beurzen. Door het defensieve karakter van de activiteiten van KPN, vinden wij het risico van het aandeel beperkt. Wij vinden dat het aandeel KPN een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel heeft.

Antaurus teamfoto 08-11-2023

Neem contact op

Heeft u een vraag of een opmerking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen

020 – 705 95 30
info@antaurus.nl