Inloggen

Klein was niet fijn, maar kan dat wel worden

Robbert Manders

Oktober 2023

Op de universiteit leert iedere student Finance over het Fama-French driefactormodel. Dat gaat over de drie factoren die de rendementen van aandelen verklaren: markt bèta van het aandeel, de relatieve omvang van het bedrijf en of het aandeel duur of goedkoop is ten opzichte van de winst.

Nu leerden Eugene Fama en Kenneth French ons dat aandelen met een lage beurswaarde het over een zeer lange periode gemiddeld 0,2%  per maand beter deden dan de grotere jongens op de beurs. Academici geven hier een aantal verklaringen voor. De belangrijkste is dat small caps bijna altijd goedkoper zijn dan large caps. Dat zou compenseren voor een bepaald risico bij kleine bedrijven, maar die lagere instapkoers geeft wel een beter rendement op lange termijn. Daarnaast zouden kleine bedrijven meer mogelijkheden hebben om te groeien dan bedrijven die al heel groot zijn.

Van dat hogere rendement was de afgelopen jaren niets te merken. In Europa lopen sinds begin 2020 rendementen van zogeheten small cap indices 10% of meer achter op de grote aandelenindices.

De hoofdreden van de slechte performance van small caps ligt bij het gebrek aan de eerdergenoemde lage waardering bij de start. Als we de MSCI Europe indices nemen als voorbeeld, is te zien dat de index van de kleine namen in de periode 2016-2019 op een waardering stond van gemiddeld 10 maal EBITDA (bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen), terwijl de grote broer op ongeveer 8,5 maal EBITDA stond. Beleggers gingen wellicht (te veel) geloven in het verhaal dat kleine beursfondsen op lange termijn beter renderen en betaalden grif voor die aandelen.

Dat optimisme pakte niet goed uit en de situatie is inmiddels radicaal gedraaid. De MSCI Europe Small Cap Index staat op 7 maal EBITDA, het laagste niveau sinds 2012. De grote MSCI Europe index staat wel weer op 8,5 maal de winst. De verklaring is wellicht dat beleggers zijn gaan geloven in het groeiverhaal van een aantal grote bedrijven.

Deze nieuwe werkelijkheid lijkt een uitstekende mogelijkheid om goed te zoeken naar interessante aandelen in het smallcap segment. Sommige partijen lijken dat de laatste tijd ook te doen. Zie de biedingen op Brill, Renewi en Lucas Bols. Ook voor ons fonds zijn small caps bij uitstek een segment waar we nu nieuwe beleggingen zoeken. En wellicht kan het ook voor u als belegger geen kwaad om eens te grasduinen in dit segment. Beleggers die het werk niet willen doen, kunnen natuurlijk ook eens denken aan een fonds of ETF dat in small caps belegt. Voor de indexbelegger zorgt dat ook nog eens voor interessante spreiding, want de meeste indexfondsen beleggen in large caps. En rendementen uit het verleden…

Antaurus teamfoto 08-11-2023

Neem contact op

Heeft u een vraag of een opmerking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen

020 – 705 95 30
info@antaurus.nl