Antaurus redactioneel in de Telegraaf | 18 augustus 2017

Op het Damrak maakten vrijdag verkopers ruimschoots de dienst uit. Het verminderde vertrouwen in de economische plannen van president Donald Trump bracht de koersen over een breed front schade toe. Bij de hoofdfondsen kreeg Vopak er van langs na een teleurstellende prognose.

 

De AEX moest gelijk terrein prijsgeven en eindigde 0,8% in de min bij een stand van 519,46, twee punten boven het laagste niveau van de dag. De AMX-index koerste 0,7% lager bij 788,01 punten.

Andere Europese beurzen waren iets minder in mineur dan Amsterdam. Frankfurt en Parijs lieten 0,6% respectievelijk 0,5% liggen.

Volgens Joop van de Groep, vermogensstrateeg bij Antaurus, werd de mooie herstelbeweging van eerder deze week een halt toegeroepen vanwege het besef dat president Trump alleen maar bezig is met brandjes te blussen en er nog steeds weinig van de economische agenda van de grond is gekomen. "Er was rekening gehouden met een groeispurt onder Trump, maar zeker op korte termijn zal dat niet gaan gebeuren."

Hoewel de economische ontwikkeling in Amerika nog goed verloopt is de onzekerheid over de daadkracht van Trump reden voor van de Groep om de strategie in de portefeuille te wijzigen. "We hebben er voor gekozen om groei-aandelen wat af te gaan bouwen en het belang in defensieve fondsen, zoals energie, voeding en telecom te vergroten."

Verder werpt de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole volgende week zijn schaduw vooruit. Van de Groep benadrukt dat voor ECB-president Mario Draghi die komende vrijdag in Amerika gaat speechen een grote uitdaging wacht om het monetaire experiment dat na de bankencrisis is uitgevoerd goed te blijven managen.

Vopak krijgt klappen
Bij de hoofdfondsen was Vopak de gebeten hond met een koersdreun van 9,1% in reactie op een winstwaarschuwing, in de marge van 5-10% afname voor het gehele jaar. KBC was teleurgesteld in resultaten en ziet te weinig 'winstgroeiaanjagers' naderen. NIBC deelde de teleurstelling, volgens analist Den Drijver het gevolg van backwardation, de spotprijzen zijn dan hoger dan de futureprijzen. Dat zorgt voor minder vraag naar Vopaks opslag.

De financials wisten de schade terug te dringen. ING werd uiteindelijk 0,1% goedkoper, NN Group liet 0,9% liggen en ABN Amro gleed 0,6% weg.

Baggeraar Boskalis moest na de wilde rit van de voorgaande dag na de publicatie van de resultaten nog eens 0,5% afstaan.

Aalberts was een positieve uitzondering met een plus van 0,2%. Arcelor Mittal kreeg er na een eindsprint 0,5% bij.

Air France KLM werd bij de middelgrote fondsen 1,6% teruggeworpen na een veel groter verlies eerder op de dag in reactie op de schrik over de aanslag in Barcelona. TomTom onderging een koersdaling van 2%. Hekkesluiter Fugro raakte 2,9% van de waarde kwijt.

Brunel zag bij de small caps 4,6% van de koers verdampen na de melding van de detacheerder over het teruglopen van zijn omzet. ING noemt resultaat tegenvallend.

ForFarmers herstelde met 1,4%. KBC ziet dat het concern bij de kwartaalresultaten aan zijn verwachtingen voldoet. Basic-Fit dikte 1,3% aan.

Heijmans die de voorgaande dag goed ontvangen resultaten liet zien, steeg fractioneel. De bouwer kreeg een adviesverhoging van ABN Amro tot kopen bij een koersdoel van €11.

Autodealer Stern Groep werd hard geraakt na de publicatie van de resultaten donderdag nabeurs met een koersval van 10,8%. Hogere personeelskosten drukten op de winstgevendheid van het autobedrijf.

Ajax dook 0,9% omlaag nadat het donderdag verloor tegen het Noorse Rosenborg. Europese uitschakeling dreigt nu en zicht op minder prijzengeld ontstaat.

BRON: Telegraaf 2017

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden