Ontwikkelingen portefeuille

ETF Agribusiness

In de maand april kochten wij voor een deel van onze cliënten onder meer een positie in “Market Vectors ETF Agribusiness”. Dit is een breed gespreid mandje van hoofdzakelijk (voor circa  40%) N-Amerikaanse bedrijven. Eén van de voorwaarden om opgenomen te kunnen worden, is dat ieder bedrijf voor meer dan 50% verbonden moet zijn met de landbouwsector. In totaal maken op dit moment 50 bedrijven deel uit van dit fonds. Voorbeelden van geselecteerde aandelen zijn:  John Deere & Co, bekend van de groen/ gele tractoren; Monsanto, dat onder meer gespecialiseerd is in zadenveredeling en Brasil Foods SA, een bedrijf met meer dan 100.000 medewerkers, dat groot is in kippenvlees, zuivel en margarine. Met deze positie willen wij voor onze cliënten op een efficiënte manier meeprofiteren van de langjarige trend waarbij door de aanhoudende groei van de wereldbevolking steeds meer voedsel benodigd is. De opgenomen bedrijven assisteren agrariërs om per hectare landbouwgrond een hogere opbrengst te verkrijgen en/ of leveren mankracht, kennis en apparatuur voor (pluim)veeteelt en -verwerking.

Apple

Binnen de in april bekend gemaakte stroom kwartaalcijfers, werd door veel beleggers met name naar de cijfers en vooruitzichten van het Amerikaanse Apple uitgekeken. Doordat Apple één van de grootste bedrijven ter wereld is, geeft de producent van de iPhone ook aan andere beursgenoteerde (technologie)bedrijven richting. Het aandeel heeft al maanden te lijden van een negatieve perceptie sinds het overlijden van medeoprichter en inspirator Steve Jobs en het uitblijven van grotere innovaties.  Daarbij is de grote kaspositie van circa $140 mrd van het bedrijf veel beleggers al lang een doorn in het oog. Deze gigantische berg cash brengt beleggers immers nauwelijks rendement op. Na een eerder hoogtepunt op $705 maakte het aandeel de afgelopen maand een 52-weeks dieptepunt mee op $385. Uiteindelijk heeft het management van Apple zich een deel van de kritiek van beleggers wel aangetrokken en kondigde zij aan tot 2015 meer dan $100 mrd aan haar aandeelhouders te gaan uitkeren door een combinatie van een verhoging van het reguliere dividend, een superdividend en inkoop eigen aandelen. Er zijn in totaal grosso modo 1 mrd aandelen Apple in omloop, dus per aandeel betekent dit een retour van circa $ 100. De koers van het aandeel is door goede verkopen van haar producten over het eerste kwartaal van 2013 en door het nieuwe beleid richting aandeelhouders weer opgeveerd naar circa $465. Mede gezien de geschatte jaarwinst van circa $45 per aandeel en de kans op introductie van nieuwe producten eind 2013, acht Antaurus de aandelen nog steeds koopwaardig en houden wij voorlopig vast aan de positie die wij al langere tijd aanhouden voor een deel van onze cliënten.

Obligaties

In het vastrentende deel van de portefeuille was het beeld over april dat door wederom dalende rentes  er over het algemeen stijgingen van de bedrijfsobligatiekoersen te zien waren. De zoektocht naar rendement wordt hierdoor wel moeilijker. Wij hebben echter al langere tijd voor een deel van onze cliënten posities in obligatiefondsen die gericht zijn op opkomende markten, die op dit ogenblik naast een aantrekkelijke rente naar onze mening meer potentieel hebben voor verdere koersgroei.

 

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden