Ontwikkelingen in de portefeuilles juni 2013

Swatch


In de maand juni kochten wij voor een deel van onze cliënten een positie in het Zwitserse horlogemerk Swatch. Nadat de koers van het aandeel in Zurich was meegezogen in de beperkte correctie die werd geïnitieerd door de woorden van FED-voorzitter Ben Bernanke, ontstond er een naar het oordeel van Antaurus gunstig koopmoment. Recent hebben ook een aantal (private) banken en brokers hun koersdoelen verhoogd; bij een huidige koers van circa SFr. 90 geeft bijvoorbeeld Bank am Bellevue een 12-maands koersdoel van SFr. 125. De CEO van Swatch, Nick Hayek, denkt zelf dat er door goede luxe-waren verkopen in de afgelopen periode in met name China, inclusief Macau en Hong Kong, veel luxe-horloges verkocht blijven worden. In 2012 was de regio inclusief Singapore goed voor circa 1/3 van de totale verkopen van Swatch. Bovenop de huidige goede verkoopresultaten zal volgens Hayek zelfs in het 2e en 3e kwartaal dit jaar een verdere verbetering te zien zijn. Swatch is hiermee in toenemende mate een “emerging-market” belegging aan het worden.

Novo-Nordisk


Wij kochten voor een deel van onze cliënten een positie in het in Denemarken genoteerde Novo-Nordisk. Het farmaceutische bedrijf is gespecialiseerd in producten op het gebied van diabetes (insuline), groeistoornissen en hormoonsubstitutie. De sterke marktpositie in deze gebieden legt het bedrijf en haar aandeelhouders naar verwachting geen windeieren. In de periode 2012-2017 wordt de winstgroei per aandeel ingeschat op 15% per jaar.

VIX


Wij namen voor onze relaties afscheid van de positie in de zogeheten Pro Shares VIX. Deze positie profiteert van bewegelijkheid op financiële markten en heeft daarom lang gediend als “deel-verzekering” tegen irrationele marktomstandigheden. Grote onrust bleef de afgelopen periode (gelukkig) uit en wordt op korte termijn ook niet door ons voorzien, waardoor er tijdens de relatief beperkte correctie in juni het verlies genomen is op deze positie. De vrijkomende liquide middelen zijn, waar mogelijk, veelal aangewend voor aankoop Swatch en/of ASML.
Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden