Ontwikkelingen in de portefeuille

In de achter ons liggende maand gebeurde er het nodige in de effectenportefeuilles die Antaurus beheert. In januari had Antaurus al voor een groot aantal van de door haar beheerde portefeuilles calls geschreven op de aandelenpositie in ING. Dit nadat de koers van het aandeel flink was opgelopen. Na wat tegenvallende cijfers, op 9 februari, heeft Antaurus de geschreven calls ING teruggekocht om vervolgens de koers van ING weer wat te zien oplopen. Een opmerkelijk moment maakten veel van onze relaties mee toen bleek dat UPS een bod van €9 bleek te hebben uitgebracht op TNT Express. TNT Express gaf direct aan het bod van €9 niet te accepteren, maar op 20 februari explodeerde de koers wel op basis van dit nieuws. Tot boven de €10 werd gehandeld in TNT Express in de veronderstelling dat er een duidelijk hoger bod zou moeten gaan volgen. PostNL, dat 30% van de aandelen TNT Express bezit, maakte ook een koersexplosie mee na de berichten rond TNT Express. Na een rekenexercitie kon Antaurus niet anders concluderen dan dat er duidelijk meer opwaarts potentieel was overgebleven in PostNL dan in TNT Express bij een eventueel nieuw en hoger bod. Antaurus heeft voor de relaties die een belang in TNT Express hadden besloten deze aandelen te verkopen en daar aandelen PostNL voor terug te kopen. Ondanks dat Antaurus rekening houdt met een flink hogere koers voor PostNL hebben wij toch gemeend een bescherming onder de grote positie in PostNL te moeten kopen.

Tot slot namen wij in februari voor onze relaties afscheid van de aandelen Seadrill. Seadrill, de Noorse Offshore gigant, heeft ongeveer een jaar in de effectenportefeuilles gezeten.  De bijbehorende geschreven call optie SDRL is (met een verlies) gesloten. Door middel van een dividend, koerswinst in aandelen en valutaverschil kwam de totale opbrengst aandelen en calls op circa 20% positief uit. Antaurus heeft de afgelopen maand moeten concluderen dat Seadrill niet meer goedkoop te noemen was. Hiernaast achtten wij de kans groot dat de Noorse bank de Kroon kan gaan devalueren ten opzichte van de Euro. Wij hebben daarom afscheid genomen van Seadrill en zijn op zoek gegaan naar alternatieven. Dat wij niet alleen staan in onze conclusie bleek op 1 maart toen John Fredriksen, de rijkste man van Noorwegen, ook besloot afscheid te gaan nemen van 24 mln aandelen Seadrill.

Antaurus blijft zijn aandacht richten op vooral defensieve aandelen en blijft rekening houden met een vooral goede eerste helft van 2012. Toch mogen wij niet uitsluiten dat de zware economische omstandigheden in Europa later in het jaar op de beurzen hun tol gaan eisen. Wij blijven daarom zeer alert op mogelijke negatieve ontwikkelingen maar zien daar tegenover een zeer lage kapitaalmarktrente staan. Grote beleggers kunnen, door de zeer lage kapitaalmarktrente, bijna niet anders dan hun belangen verder uitbouwen in (defensieve) aandelen. Beide mogelijke ontwikkelingen zijn wat ons betreft aannemelijk en maken dat Antaurus scherp zal moeten blijven analyseren en actief moet blijven beheren.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden