Ontwikkelingen in de portefeuille

Vorige maand meldden wij u reeds dat de “normale” gang van zaken bij de obligatie van SR Leven was hervat. De rente (inmiddels opgelopen tot ongeveer 32%) werd begin november uitgekeerd en de obligatie noteerde daarna weer “clean”. Hierdoor daalde de koers van ongeveer 145 naar 111.

Hoewel de Chinese koper van Vivat (zoals SR Leven inmiddels heet), Anbang, door alle checks van de Nederlandse overheid en toezichthouder is gekomen, vinden wij het toch een risico om een obligatie aan te houden van een Chinees, niet beursgenoteerd bedrijf zonder rating. Gecombineerd met het feit dat de case zoals we deze 3 jaar geleden hebben opgezet meer dan is uitgekomen, heeft dat ons doen besluiten de positie te verkopen. De aanschafprijs bedroeg om en nabij 90% (inclusief opgelopen rente) en de verkoop is nu al met al rond de 149%. Wij zijn tevreden.

Veel aandacht was er afgelopen maand voor de beursgang van ABN Amro. Voor- en tegenstanders lieten zich in de media uit en zelfs het NOS-journaal heeft Antaurus op de Piet Heinkade weten te vinden. Wij behoorden tot het kamp der kooplustigen en waren van mening dat deze beursgang om allerlei redenen eigenlijk niet kon mislukken. Uiteindelijk werd het aandeel “vriendelijk” geprijsd op € 17,75 en heeft men ook bij de toewijzing gedacht aan de particuliere belegger. U kreeg bij inschrijving de eerste 250 stukken volledig en circa 30% over het meerdere. De koers reageerde zoals door ons verwacht en de aandelen gingen vanaf de introductie maar één kant op.

In november hebben we voor onze relaties ook een belang genomen in General Motors. De Amerikaanse autofabrikant (eigenaar van onder meer Opel) presenteerde beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal en we zien veel ruimte voor een verdere koersstijging. GM verwacht de komende jaren veel van de verkoop van pickup trucks. Daarnaast zouden de achterblijvende Europese verkopen steun moeten krijgen van de nieuwste Opel Astra, een revolutionaire auto. In China zijn het de SUV’s waar men een stijgende vraag ziet. Voldoende redenen voor ons om het aandeel op te nemen in de beheerportefeuilles.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden