Onder de loep

SBM Offshore is de wereldmarkleider op het gebied van middelgrote FPSO’s, drijvende boorplatformen met opslagcapaciteit. Samen met het Japanse Modec heeft SBM Offshore een duopolie op de markt van middelgrote FPSO’s.

Het bedrijf zit sinds 2011 in zwaar weer. Dit komt zowel door interne problemen, veroorzaakt door het vorige management, als door de dalende olieprijs, waardoor de ontwikkeling van nieuwe olievelden volledig tot stilstand is gekomen. De interne problemen zijn door het huidige management grotendeels opgelost. Het heeft de grote verlieslatende projecten van niet-kernactiviteiten afgewikkeld. Verder heeft het management schikkingen getroffen met de bevoegde autoriteiten voor de omkoopschandalen in Afrika en Brazilië. De onderhandelingen met Brazilië bevinden zich in een afrondende fase waardoor SBMO in staat is om een voorziening op te nemen.

Eigenlijk zijn er drie redenen voor Antaurus om enthousiast te zijn over SBM Offshore ondanks de sombere vooruitzichten voor nieuwe opdrachten. SBMO heeft een grote leasevloot van FPSO’s met jarenlange contracten tot zelfs 2036, een gegarandeerde inkomstenstroom voor een zeer lange termijn. Wij schatten in dat er, na rentebetalingen en aflossingen, een vrije kasstroom resteert van ongeveer 300 miljoen dollar per jaar oftewel €1,20 per aandeel. Onze verwachting is dat deze grotendeels zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders via dividend of een aandeleninkoopprogramma.

 

Naast de hoge vrije kasstroom, beschikt SBMO over een zeer grote kaspositie van ruim 500 miljoen dollar eind 2015. Deze zal ons inziens verder stijgen naar ruim 1,1 miljard dollar in 2016. Dit is gelijk aan ongeveer €5,- per aandeel. De kaspositie staat in principe vrij ter beschikking voor aandeelhouders.

De derde reden om enthousiast te zijn, is dat de verwachtingen van beleggers zeer behoudend zijn. SBM Offshore heeft immers zelf aangegeven dat een herstel van de markt vóór 2018 onwaarschijnlijk is. Recent werd bekend dat een enorm project in Australië op dit moment niet door gaat. Niemand houdt rekening met nieuwe orders. Dit betekent dat SBMO alleen maar positief kan verrassen, als het wel een order weet binnen te slepen.

Wij concluderen dat, zelfs als SBMO geen order meer binnen krijgt om een drijvend boorplatform te bouwen, het aandeel veel meer waard is dan de huidige koers. SBMO zal één van de weinige dienstverleners zijn in haar sector die de komende jaren een hoge positieve vrije kasstroom zal genereren. Mocht over een paar jaar de markt voor SBMO weer aantrekken, dan verwacht Antaurus een fors hogere koers.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden