Macro-economische ontwikkelingen

De maand februari begon vooral met wat tegenvallend economisch nieuws. De economische groei in Europa blijkt in het laatste kwartaal van 2011 nagenoeg tot stilstand te zijn gekomen. Op de lijst met 17 eurolanden kwam onze eigen economie zelfs tevoorschijn tussen landen als Italië en Portugal. Nederland zag zijn economie in het laatste kwartaal van 2011 op jaarbasis met 0.7% krimpen en daarmee hadden we alleen nog de brekebenen Griekenland en Portugal voor ons. De hele eurozone groeide in het laatste kwartaal van 2011 echter nog wel met 0,7% op jaarbasis. Toch moest voor echte groei binnen Europa de eurozone verlaten worden en waren het vooral de Baltische Staten die opvielen door forse economische groei.
Maar niet alleen in Nederland gaat het wat minder, ook een economisch groeiwonder als India neemt nu zichtbaar gas terug. India heeft momenteel een inflatie van 6,5% en stelde de groeiverwachtingen voor 2012 recent neerwaarts bij tot 6,9%. In december rekenden de Indiase rekenmeesters nog met een groei van 7,25%-7,75% voor 2012.

Hoe somber deze berichten ons ook zouden kunnen maken toch zien wij samen met andere beleggers juist in de economische vertraging kansen ontstaan op de beurzen. De wereldwijde tegenvallende economische ontwikkelingen maken dat centrale banken niet anders kunnen dan de officiële rentestanden zeer laag te houden. Naast de officiële rentestanden die op of net boven de 0% bivakkeren zijn rendementen op langlopende (staats)obligaties van topdebiteuren inmiddels ook zo laag geworden dat ze daardoor eigenlijk gediskwalificeerd zijn als belegging.

De meest recente acties van de ECB geven ook aan dat we nog meerdere jaren rekening moeten houden met zeer lage rentetarieven. In de Verenigde Staten is het al niet veel anders. Volgens de Amerikaanse centrale bank (Fed) zal het tot mogelijk ergens in 2015 duren voordat de eerste renteverhoging doorgevoerd zal moeten worden. Het bedrijfsleven profiteert echter ook van de steeds lagere tarieven op de kapitaalmarkten. Gezonde bedrijven zien hun financieringskosten significant dalen en kunnen daardoor hun resultaten verder verbeteren.

Het is wel steeds duidelijker geworden dat de huidige rendementen op de kapitaalmarkt te laag zijn om beleggers tevreden te stellen.
Grote beleggers zullen hun aandelenbelangen moeten gaan uitbreiden om nog enig uitzicht te behouden op rendement in de beleggingsportefeuille. In het huidige economische klimaat zijn defensieve aandelen, die ook nog eens een goed dividendrendement opleveren, daarom nog steeds een kansrijke belegging.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden