Macro economische ontwikkelingen

Harde landing Chinese economie onwaarschijnlijk

In de maand januari van dit jaar verloor de Shanghai Stock Exchange bijna een kwart van haar waarde. Angst voor een harde landing van de Chinese economie zorgde voor kortsluiting bij de Chinese beleggers waardoor een aantal keren de stoppen doorsloegen op de aandelenbeurzen. Niet alleen in China maar ook wereldwijd werden de aandelen van de hand gedaan. Een afkoeling van de Chinese economie kan ervoor zorgen dat de bedrijfswinsten in Europa en Amerika verder onder druk komen te staan. 

Xu Shaoshi, hoofd van de Nationale Ontwikkeling en Hervormingscommissie haastte zich om te melden dat de economie niet op weg is naar een harde landing en dat de voorspellingen hieromtrent op niets zullen uitlopen. China zal er alles aan doen om meer banen te creëren en staatsbedrijven reorganiseren. De woorden van de heer Shaoshi blijken geen loze beloften te zijn geweest.

Cijfers over de industriële productie in de Volksrepubliek lagen 6,3% hoger dan een jaar eerder. Dankzij de overheid die volop investeert in infrastructurele werken, vastgoedprojecten en zorgdraagt voor vlotte kredietverlening. De tijdelijke belastingverlaging op nieuwe auto’s heeft voor een ware hausse gezorgd, de verkopen in augustus zijn de afgelopen drieënhalf jaar niet zo hoog geweest. Opmerkelijk was het herstel van de winstgevendheid van de staalindustrie. Als gevolg van de hervormingen lag de productie lager waardoor de prijzen konden stijgen. Ook de consumenten deden een duit in het zakje door 10,6% meer te besteden dan vorig jaar. 

Uit de goede cijfers zou afgeleid kunnen worden dat de Chinese economie in het derde kwartaal beter presteert dan verwacht en de groei waarschijnlijk binnen de doelstelling van 6,5 à 7% uitkomt. De vrees voor een harde landing van de Chinese economie en wereldwijde groeivertraging zal hierdoor afnemen. 

Beleggers kijken uit naar de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank aanstaande woensdag. Een stabilisering van de Chinese economie brengt de volgende renteverhoging in de VS dichterbij. 

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden