Macro economische ontwikkelingen

"No more mincing of words! The patriotic majority will outlaw political correctness by electing me! Then I shall take America & make her a great nation under god again" - Donald Trump

Zoals verwacht liet de Fed, daags voor de presidentsverkiezingen, de rente ongemoeid. De monetaire autoriteiten willen onder geen beding het risico lopen om ervan betricht te worden een rol te spelen in de verkiezingsstrijd. Uit de schriftelijke verklaring op het rentebesluit valt op te maken dat de centrale bank hint op een renteverhoging in december.

Volgens de Fed is de groei van het aantal banen de afgelopen periode solide geweest en neemt de inflatie dit jaar geleidelijk toe. Afgelopen vrijdag werd het Amerikaanse banenrapport over oktober gepubliceerd. De groei van het aantal banen (161.000) en de stijging van het uurloon met 2,8% passen goed bij de verwachtingen van de beleidsmakers.

Wat veel mensen voor onmogelijk hielden is dat Donald Trump de nieuwe president van Amerika is geworden. Echter, de keuze van de Amerikanen voor Trump past wel in het veranderde politieke landschap en de huidige tijdsgeest waarin disruptie de nieuwe standaard lijkt te zijn.

De periode van vrij verkeer van mensen, goederen en diensten loopt ten einde. Recente gebeurtenissen tonen aan dat protectionisme en nationalisme snel terrein winnen. Voorbeelden hiervan zijn, Brexit, mislukken TTIP, sancties tegen Rusland, verwerping Oekraïne verdrag door Nederland, importheffingen op staal uit China, ontwikkelingen in Turkije, invloed Opec op oliemarkt brokkelt af en de bereidheid van Duitsland om vluchtelingen op te nemen is tanende. 

Heeft deze uitslag invloed op de rentebeslissing van de Fed? De beleidsmakers kijken primair naar de inflatie- en arbeidsmarktontwikkelingen. Mocht deze uitslag aanleiding zijn tot een periode van hoge volatiliteit op de financiele markten, dan kan de centale bank besluiten om nog even te wachten met de renteverhoging.

Op het moment dat de stof is neergedaald en Trump zijn verkiezingsbelofte, om de belastingen fors te verlagen, gaan inwilligen, is de algemene verwachting dat zowel de Amerikaanse economie als de dollar fors aan kracht gaat winnen.

Een verhoging van de rente is dan onvermijdelijk. 

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden