Macro economische ontwikkelingen

Europese aandelenbeurzen “En Marche”

Europa haalde afgelopen zondag opgelucht adem na de overwinning van Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen. De Fransen hebben gekozen voor een nieuw elan in Frankrijk en voor een sterker Europa. Brussel hoopt dat Macron een nieuwe impuls kan geven aan de Frans-Duitse as in Europa met als gevolg dat er mogelijk zicht komt op het eind van een lange periode van crisis in de Europese Unie. Emmanuel Macron komt uit de bankwereld en is minister van Economische Zaken geweest. Zijn in 2016 opgerichte politieke beweging En Marche! (vrij vertaald: Voorwaarts) staat voor globalisering, lastenverlichting voor zowel werknemers als werkgevers, vermindering van de bureaucratie, hervorming van het ontslagrecht en intensivering van de Europese samenwerking. 

Na Nederland is het ook in Frankrijk gelukt om de opkomst van de anti-EU-partijen vooralsnog een halt toe te roepen. Europese populisten zetten tijdens de verkiezingen in op een breuk met de EU. Hiermee spelen deze partijen in op de groeiende onvrede over het disfunctioneren van de EU en raakt het geduld van de kiezers op. Het daadwerkelijk verlaten van de EU is voor de meeste kiezers nog een brug te ver. Het is nu aan de politieke machthebbers om de hervormingen van het Europese project hoog op de agenda te zetten en gebruik te maken van het verbeterde economische klimaat in de eurozone.

Dat het beter gaat met de economie in de eurozone zien we ook terug in de eerste kwartaalcijfers van de beursgenoteerde bedrijven. Inmiddels heeft ongeveer driekwart van de ondernemingen de financiële resultaten gerapporteerd. Uit onze analyse van de brede Europese index Stoxx Europe 600 blijkt dat de gemiddelde omzetgroei met meer dan 10% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging wordt vooral gedragen door bedrijven in de cyclische sectoren zoals bijvoorbeeld de financiële waarden, chemie en de industrie. De pro-Europese verkiezingsuitslagen in Nederland en Frankrijk en de beter dan verwachte bedrijfscijfers zorgen voor een voorwaartse beweging naar hogere niveaus op de Europese aandelenbeurzen. 

 

 

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden