Macro economische ontwikkelingen

Tweede Kamerverkiezingen 2017 

Afgelopen woensdag is Nederland naar de stembus gegaan. Er kon uit maar liefst 28 partijen met in totaal 1114 kandidaten gekozen worden. De oudste kandidaat was kunstenaar Johan de Haas, 93 jaar jong. Malou Herstel was met haar 17 jaar de jongste. Beide kandidaten stonden op de lijst van de Partij voor de Dieren. 

Nederland is een parlementaire democratie. Dit bekent dat alle bijna dertien miljoen Nederlanders met stemrecht elke vier jaar mogen kiezen wie hen vertegenwoordigen in het parlement. Het parlement heeft twee taken, namelijk de regering te controleren en samen met de regering nieuwe wetten maken. Het Nederlandse parlement wordt in de Grondwet de Staten-Generaal genoemd die op haar beurt bestaat uit twee kamers, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.  

Uit de verkiezingsuitslag zijn twee belangrijke conclusies te trekken. Ten eerste is door het imploderen van de PvdA het politieke landschap verder versplinterd. De Tweede Kamer is nu een bonte verzameling van dertien fracties. Ten tweede blijft de VVD met afstand de grootste partij waardoor een centrum rechtse coalitie het meest voor de hand zal liggen. 

De buitenlandse media waren in groten getale in Den Haag neergestreken om te zien of het populisme, na de Brexit en de verkiezing van Trump, ook in Nederland zou gaan zegevieren. Over het algemeen kan de conclusie worden getrokken dat de diplomatieke rel met Turkije, Mark Rutte en daarmee Europa, de overwinning heeft bezorgd waardoor de populismetrein voorlopig is gestopt. 

De financiële markten haalden opgelucht adem nu een Nexit van de baan is. Ondanks de renteverhoging van de Fed met 0,25% eerder op de avond, steeg de waarde van de euro ten opzichte van de dollar op het moment van bekendmaking van de exit-polls. 

De populismetrein zet nu koers naar Parijs. Over ruim vijf weken staat de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gepland.  Mocht de trein op stoom komen (lees Frexit) dan zal dit reuring geven op de financiële markten en zullen wij het risico in de portefeuilles reduceren.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden