Macro economische ontwikkelingen

Brexit: To be or not to be
Alle Britten ouder dan 18 jaar mogen op donderdag 23 juni hun stem uitbrengen over het wel of niet blijven in de Europese unie. De uitkomst van het referendum is bindend, er is geen minimum opkomstpercentage en geen debat achteraf in het Lagerhuis over de erkenning van het resultaat. Er is dus geen manier om de stemming terug te draaien.
Drie jaar geleden kwam de Britse euroscepsis tot een hoogtepunt. De Britten vonden al dat er te veel macht werd overgedragen aan Brussel, de chaos die ontstond als gevolg van de eurocrisis zorgde voor een verder groeiend verzet tegen nog meer Europese integratie. Uiteindelijk ging de regering door de knieën en beloofde het volk, bij monde van premier David Cameron, een referendum over de Europese Unie.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een vertrek uit de Europese Unie?
Bij een vertrek verlaten de Britten de Europese vrijhandelszone en moeten dus opnieuw aan de onderhandelingstafel om een handelsverdrag af te sluiten. De Europese Unie zal niet happig zijn om al te gemakkelijk nieuwe handelsverdragen af te sluiten omdat zij hiermee een precedent zou scheppen aan andere lidstaten om hetzelfde voorbeeld als de Britten te volgen. Wel de lusten maar niet de lasten. Daarnaast zijn er ook handelsverdragen met andere landen waar de Britten van profiteren zoals bijvoorbeeld met de VS. President Obama heeft de Britten gewaarschuwd dat zij achteraan komen te staan bij onderhandelingen over nieuwe handelsverdragen zoals het Trans-Atlantische vrijhandels- en investeringsverdrag (TTIP).
De Britse economie groeide het afgelopen jaar met 2,3% en de werkloosheid schommelt rond de 5%. Ongeveer de helft van de Britse export gaat naar de andere EU-landen en is daarmee een belangrijke factor voor de goede staat waarin de Britse economie verkeert. Voor Londen geldt nu nog dat het de financiële hoofdstad is van de eurozone.

Argumenten om in EU te blijven
Om het hoofd te bieden aan de mondiale problemen zoals terrorisme, misdaad, vluchtelingenstromen en onvoorspelbare leiders (Poetin, Erdogan, Kim Jong-un) is het belangrijk om lid te zijn van een groot machtsblok als de Europese Unie. De Britten hebben meer invloed op het wereldtoneel als lid van de Unie dan in hun eentje. Het lidmaatschap maakt het Verenigd Koninkrijk sterker, veiliger en economisch beter. De Britse premier Cameron, minister van Financiën Osborne , IMF, Bank of England en de Britse vakbonden zijn voorstanders om in de EU te blijven.

Argumenten om de EU te verlaten
De voorstanders van een Brexit beweren dat de kansen voor de Britten niet meer in het vergrijzende en krimpende Europa liggen maar juist elders zoals bijvoorbeeld in het snel groeiende India. De onderhandelingen over handelsverdragen gaan veel vlotter en zijn veel eenvoudiger voor één land alleen dan als een blok met landen. De Britse economie heeft minder last van de Europese bureaucratie en de kosten die de Britten nu kwijt zijn aan de EU kunnen beter besteed worden aan de gezondheidszorg. Boris Johnson (burgemeester van Londen), kleine zakenbanken en de denktank “economists for Brexit” zijn voor vertrek uit de EU.

Gevolgen voor financiële markten
Een Nee tegen Europa brengt een schokgolf teweeg op de internationale financiële markten. Of de Britten voor of tegen gaan stemmen is moeilijk in te schatten. Media doen ons geloven dat het een nek-aan-nek race blijft tot het referendum. Veel kranten zijn gekleurd omdat de meeste voor een Brexit zijn en het opvoeren van de spanning is goed voor de verkoopcijfers. Daarentegen zijn de wedkantoren een stuk positiever met een schatting van 30%-kans op een Brexit. Met een onzekere uitkomst van het referendum is het verstandig om de komende weken de risico’s te verminderen door liquiditeiten op te bouwen en als iemand toch wil inzetten op een Brexit, ga dan niet naar de bookmakers maar ga de US Dollar long en het Britse pond short.

eu rugby4


Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden