Macro economische ontwikkelingen

Trumprally over?

Eind mei stuurde de Amerikaanse president Donald Trump de nieuwe begrotingsplannen naar het Congres. Beleggers waren opgelucht dat de plannen geen grote verrassingen bevatten. Trump wil de rol van de overheid in de maatschappij aanzienlijk terugdringen en daarmee een besparing van 3600 mrd dollar bewerkstelligen. Consequentie hiervan is echter wel dat het sociale vangnet voor de armste Amerikanen fors kleiner zal worden. Zowel Democraten als Republikeinen hebben veel kritiek op het schrappen van hulp aan dit deel van de bevolking.  

Zolang het Congres geen goedkeuring geeft aan de begrotingsplannen, neemt het vertrouwen van beleggers in de economische agenda van Trump af. Ook het IMF heeft de economische groeiverwachtingen voor de VS verlaagd omdat het instituut niet verwacht dat de belastingen verlaagd zullen worden en er geen forse investeringen in de infrastructuur aanstaande zijn. Daarnaast zijn er een aantal structurele factoren in de Amerikaanse economie die het onwaarschijnlijk maken om de groei vanaf het huidige niveau te verdubbelen. Deze factoren zijn volgens het IMF de vergrijzende bevolking, zwakke groei van de arbeidsproductiviteit en een arbeidsmarkt die dicht bij volledige werkgelegenheid ligt. 

De onzekerheid bij beleggers komt met name tot uitdrukking in de forse daling van de waarde van de dollar (- 9% ten opzichte van de euro van het begin van het jaar tot nu), de daling van de grondstofprijzen en een verlaging van de inflatieverwachtingen in de VS. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Janet Yellen (Fed) in haar toespraak in het Amerikaanse Congres een milde toon aansloeg over het monetaire beleid van de centrale bank. Als de inflatieverwachtingen verder dalen dan zal het tempo waarin de rente wordt verhoogd, vertraging kunnen oplopen. Aandelenbeleggers reageerden enthousiast op de toespraak van Yellen omdat een gematigde economische groei en lage rentestanden omstandigheden zijn waarin aandelen goed gedijen. Als de tweede kwartaalcijfers van de bedrijven conform de verwachtingen van analisten zijn of zelfs iets beter kunnen de aandelen demarreren zonder rugwind van Donald Trump.  

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden