Macro-economische ontwikkelingen in november

In de maand november werd het al snel duidelijk dat de economische groei in 2013 zal tegenvallen in Europa. De grootste economie van Europa, Duitsland, bracht zijn groeiverwachtingen voor 2013 flink terug en ook voor de Nederlandse economie zal 2013 opnieuw een lastig jaar worden. De Europese industriële inkoopmanagers waren in november ook pessimistisch waardoor de PMI op 46 uitkwam. De Europese inkoopmanagers index (PMI) noteerde sinds juli 2009 niet meer op zo’n laag niveau.

Wat echter tot in november bleef oplopen was het consumentenvertrouwen in de VS. In geen jaren was de Amerikaanse consument zo positief als dat hij in november was. De oplopende huizenprijzen in de VS, samen met de dalende werkloosheid, zullen flink hebben bijgedragen aan het positieve sentiment onder de Amerikaanse consumenten.

De wat sombere economische vooruitzichten zullen er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de officiële tarieven van de centrale banken in 2013 op historische dieptepunten zullen blijven staan. De Japanse oppositieleider Abe pleitte er in november zelfs voor een negatieve officiële rentestand te introduceren. Door de teleurstellende ontwikkelingen in Japan zou Abe, de naar waarschijnlijkheid nieuwe premier van Japan, ook het liefst zien dat de Bank of Japan de yen flink gaat verzwakken.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden