Macro-economische ontwikkelingen in juni

De maand juni was vooral een maand met overwegend tegenvallend economisch nieuws. De economische groei in Europa bleek in juni nog steeds magertjes. Toch meldde het CBS dat de Nederlandse export in april 6% groter is geweest dan een jaar eerder. De gerapporteerde 6% exportgroei was flink meer dan in de eerdere maanden van 2012 aan groei werd gerealiseerd. Toch had de Nederlandse economie nog last van het gebrekkige consumentenvertrouwen dat op een historisch dieptepunt noteerde in juni. Ondanks het tegenvallende sentiment onder consumenten groeide de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0,3% terwijl een eerdere raming nog uitging van een krimp van 0,2%. Het CBS haastte zich echter wel te zeggen dat vooral de export onze economie hielp in het eerste kwartaal en dat er waarschijnlijk sprake is geweest van een tijdelijke meevaller.

In Zuid-Europa waren de berichten in de afgelopen maand niet rooskleurig te noemen. Na Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje heeft Cyprus zich namelijk ook gemeld voor Europese steun. Cyprus zal ongeveer €8mrd, de helft van zijn bruto binnenlandse product, aan steun nodig hebben om de lokale banken te kunnen steunen.
Ook Italië beleefde een lastig eerste kwartaal waarin het zijn economie met 0,8% zag krimpen ten opzichte van het vorige kwartaal. Spanje meldde ook krimp over de eerste 3 maanden van 2012 en verwacht nu dat de economie in 2012 met 1,7% zal krimpen ten opzichte van 2011.

Over de opkomende landen, waar we ook de laatste maanden een groeivertraging in de lokale economieën konden constateren, was in juni weinig positiefs te melden. In Brazilië heeft de regering in juni zelfs een economisch herstelplan geïntroduceerd. Brazilië zal ruim €3mrd in de economie pompen en daarmee vooral lokale producten en diensten afnemen. Maar Brazilië staat niet alleen met zijn problemen. Inmiddels heeft India namelijk de grootste zorgen over de zwakte van de roepia. Een nog zwakkere roepia zou India nog meer geldontwaarding geven en dat lijkt voor India onwezenlijk. Na de val van Lehman heeft India in 2008 en 2009 flinke steun gegeven aan de lokale economie maar terwijl de Indiase overheid op adem probeert te komen is er opnieuw financiële hulp nodig. India lijkt in 2012 zijn economie met ongeveer 6,5-7% te zien gaan groeien en dat ligt duidelijk onder het gewenste niveau. In de laatste dagen van juni kwam ook de roepia in de problemen en greep de centrale bank van India in. Voortaan mogen buitenlandse beleggers niet voor maximaal $5mrd maar voor maximaal $20 mrd beleggen in Indiase staatsobligaties.
Ook in China loopt het met de economische groei alles behalve zoals gewenst. Het zou zo maar mogelijk kunnen zijn dat de Chinese economie in 2012 met minder dan 8% zal gaan groeien terwijl dat in 2010 nog 10,5% was. Sinds 1999 is de Chinese economie met nooit minder dan 8% gegroeid.

Maar ondanks alle economische misère was er juist op de laatste beursdag van juni een feeststemming. Niet dat er een oplossing werd gevonden voor de Eurocrisis maar de mededeling van Mario Monti dat Spaanse banken, met toestemming van Duitsland, gered mogen worden met ESM-geld creëerde een euforische toestand op de beurzen. Niet onlogisch is het dat nu ook Ierland en Griekenland een vriendelijkere financiering eisen voor de eerdere reddingen van hun lokale banken. Toch werd in de eerste dagen van juli al snel duidelijk dat Mario Monti, de spreekbuis voor de Zuid-Europese landen, iets te enthousiast is geweest. En zelfs hier en daar een leugentje heeft geplaatst!

Uiteindelijk heeft de 19de Eurotop er wel voor gezorgd dat de torenhoge rente voor Spaanse en Italiaanse flink tijdelijk is gedaald en de druk even van de ketel leek te zijn gehaald.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden