Macro-economische ontwikkelingen in april

Al vroeg in de maand april was het raak, eurocommissaris Olli Rehn gaf aan dat Portugal, misschien toch extra hulp nodig zou kunnen hebben. In maart was Olli Rehn er echter nog van overtuigd dat Portugal op eigen kracht verder kon. Portugal dat al sinds de vorige zomer zijn 10-jarige staatsobligaties ziet noteren op rendementen duidelijk boven de 10%, heeft het lastig. Verhoogde Btw-tarieven, als antwoord op de te grote overheidstekorten, hebben de Portugese economie allesbehalve goeds gebracht. De Portugese regering weet tegenwoordig weinig meer zeker behalve dat ongeveer 40% van de economie buiten het zicht van de fiscus moet zijn geraakt door juist die verhoogde belastingtarieven. Niet alleen Portugal maar vooral Spanje trok in april de aandacht van de grote beleggers. De wens van de Spaanse overheid om de problemen bij de lokale banken inzichtelijk te maken gaf beleggers angst. Spaanse banken hebben enorme bedragen aan vastgoedfinancieringen uitstaan terwijl de Spaanse huizenmarkt volledig onderuit is gegaan. Omdat juist in de laatste maanden een versnelling van de daling van de huizenprijzen zichtbaar was, vrezen beleggers voor grote ongelukken met Spaanse banken.

Maar niet alleen de zorg over enkele soevereine staten, inclusief Italië,  maar ook het terugvallende consumentenvertrouwen in heel Europa speelden in april de economieën parten. In april bereikte de Europese consumentenvertrouwensindex een stand van -11,4 waardoor de laagste stand sinds augustus 2011 werd genoteerd. Vooral hogere energiekosten maakten dat Europese consumenten voorzichtiger werden in hun uitgaven.

Door de onrustige situatie waarin Europa verkeerde in april zochten beleggers de rust van Duitse staatsobligaties op. Terwijl het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligaties in maart nog even boven de 2% noteerde eindigde de Duitse 10-jarige lening de maand april met een rendement van 1,66%. De zorgen over de Europese periferie hebben de rentestanden in de meest solide eurolanden tot nieuwe laagterecords gebracht. De rendementen op Nederlandse staatsobligaties liepen na de kabinetscrisis wel even op maar uiteindelijk werd de maand afgesloten met rendementen die op de laatste handelsdag van april op het laagste niveau (2,24%) lagen.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden