Macro economische ontwikkelingen

De politiek is aan zet!

Ongeveer een jaar geleden schommelde de stand van de AEX rond de 400 punten. Beleggers waren nogal somber over de wereldwijde economische groei. De lage olieprijs zette een rem op de economische groei in de VS en overige olie exporterende landen. Met name Rusland en Brazilië werden hard geraakt. 

De Chinese aandelenbeurzen corrigeerden fors vanwege de angst voor een harde landing van de Chinese economie. Een jaar later ziet het economische plaatje er een stuk zonniger uit met een verwachte wereldwijde groei van 3,4%. Het verbeterde economische klimaat zien wij ook terug in de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde ondernemingen en de standen van de aandelenbeurzen. In de VS staan de aandelenbeurzen op recordniveaus en ook onze eigen AEX is inmiddels met 100 punten gestegen. 

De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS heeft gezorgd voor optimisme op de financiële markten. Zijn beloftes om de belastingen te verlagen, banen te creëren en 1 biljoen US-dollar ($ 1.000.000.000.000,-) te investeren in infrastructurele werken, geven naar verwachting de economie een extra boost van circa 1,5%. De vraag is of de plannen ook ten uitvoer gebracht kunnen worden omdat de consequentie van dit beleid een fors oplopend begrotingstekort is. Genoemde plannen moeten eerst nog goedgekeurd worden door het congres. De Republikeinen hebben weliswaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar zijn traditioneel geen voorstander van het laten oplopen van het begrotingstekort om de economie te stimuleren terwijl aan de andere kant de Centrale Bank juist aan het verkrappen is. Het is dus niet ondenkbaar dat Trump water bij de wijn zal moeten doen. 

In Europa staan een aantal verkiezingen voor de deur. Na de Brexit wordt er met meer dan normale belangstelling gekeken naar de verkiezingsuitslagen van met name de Eurosceptische partijen. Nederland trapt af op 15 maart met de Tweede Kamerverkiezingen.

Vooralsnog lijkt het erop dat de PVV de grootste partij gaat worden. Dit houdt overigens niet automatisch in dat de PVV in de regering komt omdat bijna alle partijen niet met de PVV willen regeren. 

Daarna is het de beurt aan de Fransen om een nieuwe president te kiezen in mei. Vervolgens in september de Bundestag verkiezingen in Duitsland en tot slot de verkiezingen in Italië. 

Als de Eurosceptische partijen de parlementsverkiezingen winnen, dan komt de EU in zijn huidige vorm op losse schroeven te staan. Onzekerheid over het voortbestaan van de EU is slecht voor het sentiment op de financiële markten en zal zorgen voor verminderde economische activiteit. 

Ons beleggingsbeleid zal net als vorig jaar gericht zijn op het reduceren van de risico’s in de effectenportefeuilles in aanloop naar de verkiezingen in de diverse Europese landen om vervolgens te kunnen inspelen op de nieuw ontstane situatie.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden