Macro economische ontwikkelingen

Economische raming 2017 Eurozone

Vorige week donderdag gaf de president van de ECB, Mario Draghi, een uitgebreide toelichting op het rentebesluit en de verlenging van het opkoopprogramma tot en met december 2017. Belangrijke monetaire beslissingen worden gebaseerd op de economische groeiramingen. De centrale bank verwacht dat zowel dit jaar als volgend jaar de economie van de Eurozone met 1,7% groeit en de jaren daarna op dit niveau blijft steken. Als gevolg van deze verwachte bescheiden economische groei blijft ook de inflatie ver onder de gewenste doelstelling van 2%. 

Op basis van deze inzichten heeft de ECB besloten om de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te laten en benadrukte dat voor langere tijd de tarieven op het huidige lage niveau zullen blijven. De verrassing zat in de verlenging van het opkoopprogramma. Vanaf april 2017 wordt het maandelijkse bedrag verlaagd van 80 naar 60 miljard euro, maar dan wel tot en met december 2017. In eerste instantie interpreteerden de financiële markten de verlaging van het maandelijkse bedrag als het afbouwen van de monetaire stimulering (taperen).

Echter, Mario Draghi liet er geen twijfel over bestaan dat er binnen het bestuur van de centrale bank niet over vermindering van de monetaire stimulering is gesproken. Een simpele rekensom leert dat vanaf april tot en met december volgend jaar voor een bedrag van 540 miljard euro aan Europees schuldpapier extra zal worden opgekocht. Dit betekent dat ultimo 2017 één derde van zowel Duitse als de Italiaanse staatschuld op de balans van de centrale bank staat. Volgens de eigen richtlijnen van het beleidscomité is hiermee het plafond bereikt van wat maximaal in deze twee landen aan staatsschuld mag worden opgekocht.

De ECB zet dus maximaal in om de economische groei en de inflatie aan te jagen. Het gevolg van dit ruimhartige monetaire beleid is dat zowel de geldmarkt- als de kapitaalmarktrente voorlopig laag zullen blijven. Lage rentestanden en bescheiden economische groei zijn gunstige omstandigheden om te beleggen in zowel obligaties en aandelen in de Eurozone. 

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden