Macro economische ontwikkelingen

Tegenvallende wereldwijde economische groei heeft de Fed doen besluiten om de korte rente voorlopig ongemoeid te laten. Hierdoor zet de centrale bank een streep door de eerder geplande vier renteverhogingen dit jaar. De geldmarkt prijst nu pas in september de eerstvolgende renteverhoging in. Gevolg hiervan is dat de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de  euro flink is gedaald.

Sinds de financiële crisis van 2008 is de rente afgelopen december voor de eerste keer verhoogd. Volgens Janet Yellen omdat de Amerikaanse economie er aan toe was. Een renteverandering in de grootste economie van de wereld heeft een grote impact op de financiële markten. Veel analisten wijten de daling van de aandelenbeurzen onder andere aan het rentebesluit van de Fed. Het te snel verhogen van de rente heeft nadelige gevolgen voor de economische groei met als gevolg dat de beleidsdoelstellingen van de centrale bank ten aanzien van werkgelegenheid en inflatie in gevaar komen.

Wat betreft de ontwikkeling van de werkgelegenheid lijkt de Fed op koers te liggen. Verwacht wordt dat de werkloosheid in 2018 daalt naar een niveau van 4,5%. Daarentegen wil het met de inflatiedoelstelling nog niet echt vlotten. Al 45 maanden op rij staat de inflatie (momenteel 1,2%) ver onder de geformuleerde doelstelling van 2%. De verwachting is dat pas in 2018 deze doelstelling gehaald gaat worden. Het verzwakken van de US dollar kan hierbij helpen. Wij zijn van mening dat de daling van de US dollar tijdelijk is omdat zowel de ECB als de Bank of Japan vol inzetten op monetaire verruiming en nog geruime tijd de rente extreem laag zullen houden.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden