Macro economische ontwikkelingen

Remember to come back in September

“Sell in May and go away, but remember to come back in September” is één van de bekendste beurswijsheden. Beleggers zouden er goed aan doen om in mei de aandelen van de hand te doen en na de zomer, ergens in september, weer terug te keren naar de aandelenbeurzen. Maar is dat ook zo? 

In de Verenigde Staten heeft prof. R.J. Shiller deze wijsheid onderzocht door de rendementen in de zomermaanden (mei tot en met augustus) af te zetten tegen de rendementen behaald in de rest van het jaar. De uitkomst laat zich raden, er is namelijk geen significant verschil tussen de rendementen in de verschillende periodes.

Echter, dit jaar was het voor de Europese aandelenbeleggers wel verstandig geweest om deze zogenaamde beurswijsheid te volgen. De Amsterdamse hoofdindex (AEX) steeg naar de hoogste stand dit jaar van 536 punten en pluste daarmee 10%. Ultimo augustus is de index vanaf het hoogste niveau met bijna 5% gedaald. De Eurostoxx 600 laat hetzelfde patroon zien als de AEX. Deze daling mag opmerkelijk genoemd worden als wij de economische data in ogenschouw nemen. De economie van de eurozone komt steeds beter op stoom en groeit veel harder dan de verwachtingen aan het begin van het jaar. Europese bedrijven zijn met een gemiddelde winstgroei van 20% zelfs bezig met het beste jaar sinds de crisis uitbrak in 2008. Bovendien verhoogden de meeste bedrijven de winstverwachtingen voor het lopende jaar. 

Een andere beurswijsheid is dat financiële markten altijd gelijk hebben, dus zal er een verklaring voor deze opmerkelijk daling gevonden moeten worden. Een voorname verklaring is te vinden op de valutamarkt. Na de verkiezing van Donald Trump tot president zou zijn economische agenda met belastingverlagingen en investeringen in de infrastructuur de inflatie aanwakkeren. Hierdoor zou de centrale bank van Amerika gedwongen worden om de rente te verhogen. Economen hielden er al rekening mee dat de US Dollar net zoveel waard zou worden als de Euro. Echter, het geloof in Trump is tanende omdat er twijfels zijn of het congres voor ultimo september de begroting van Trump goedkeurt. Het afschaffen van Obamacare, de bouw van de omstreden muur op de grens met Mexico, het uitkleden van het sociale vangnet en de bezuinigingen op landbouw vallen niet goed in het congres. Als het congres niet akkoord gaat met de begroting dan gaan een aantal overheidsinstanties dicht en moeten een paar miljoen ambtenaren met onbetaald verlof. De ramkoers van Trump zien wij terug in de waardedaling van de Amerikaanse dollar. In plaats van pariteit is de US Dollar nog maar 83 eurocent waard. De inflatie in de VS lag al boven de doelstelling van 2% en de recente daling van de dollar zorgt ervoor dat extra inflatie geïmporteerd wordt. Voor de Fed is dit een extra argument om de rente te verhogen en de balans af te bouwen. Het renteverschil met de EU wordt hierdoor groter, wat steun geeft aan de waarde van de dollar. Wij vinden de recente dalingen van de dollar en de Europese aandelenbeurzen overtrokken en verwachten de komende periode herstel op de aandelenmarkten.  

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden