Macro Economische ontwikkelingen

De US Dollar Index, dit is de waarde van de US Dollar t.o.v. een mandje buitenlandse valuta, staat dit jaar 4,61% lager. Deze ontwikkeling is op z’n minst merkwaardig te noemen omdat de Amerikaanse centrale bank monetair verkrapt. Aan het begin van het jaar werd nog rekening gehouden met vier renteverhogingen in 2016. Na de recente, voorzichtige houding van Janet Yellen zijn de verwachtingen fors getemperd. Momenteel worden er nog maar maximaal twee renteverhogingen ingeprijsd. 

US grafiek
YTD Return

US Dollar Index2

De zwakte van de US Dollar heeft alles te maken met het rentebeleid van de Fed. Voorlopig wordt de rente ongemoeid gelaten uit angst om de Amerikaanse economie te schaden. Recente tegenvallende cijfers over de economische ontwikkelingen maken de kans op een renteverhoging in juni nog kleiner.

Centrale bankiers buiten de VS zien met lede ogen de daling van de US Dollar aan. Het enorme pakket aan stimuleringsmaatregelen van de ECB en de Bank of Japan hebben ook als doel om de eigen valuta zwakker te maken waardoor de eigen concurrentiepositie verbetert. Bovendien zorgen hogere importprijzen dan voor de gewenste stijging van de inflatie.

Dit jaar is, tegen de verwachting in, de Euro sterker geworden ten opzichte van de US Dollar en de Chinese Yuan Renminbi. Wij verwachten dat deze beweging tijdelijk zal zijn omdat de ECB zal blijven stimuleren totdat het gewenste resultaat bereikt is.

Bovendien wordt er in juni door de Britten voor of tegen Europa gestemd. Een eventuele Brexit zal het vertrouwen van beleggers in de Europese Unie en daarmee ook het vertrouwen in de Euro geen goed doen. In deze situatie vormt de US Dollar een natuurlijke bescherming tegen een potentiële Brexit.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden