Macro Economie - Luis in de pels

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vast aan haar voorspelling dat de economische groei geleidelijk zal herstellen de komende 2 jaar ondanks de hoge werkloosheid en de negatieve signalen over de groei- en inflatieverwachtingen. Dit paradoxale statement van de ECB doet menig belegger de wenkbrauwen fronsen omdat een paar weken geleden het IMF nog waarschuwde voor een triple dip. Mario Draghi was tijdens de toelichting op het laatste rentebesluit van de ECB strijdvaardiger dan voorheen en benadrukte dat het bestuur unaniem bereid is tot het nemen van onconventionele maatregelen als mocht blijken dat de huidige maatregelen niet het gewenste effect sorteren. Het moment waarop de ECB overgaat tot het opkopen van hypotheekgerelateerde bankobligaties komt steeds dichterbij. Dit valt op te maken uit de oplopende spanningen binnen de directie van de ECB. Mario Draghi ligt onder vuur omdat er over hem vertrouwelijke informatie wordt gelekt met als doel zijn gezag te ondermijnen.  Jens Weidmann van de Bundesbank zou zo maar de luis in de pels kunnen zijn. Het lijkt erop dat dit het laatste wapenfeit zal zijn van de tegenstanders van monetaire verruiming door de ECB.

Pijngrens olieprijs
De olieprijzen staan sinds de zomer zwaar onder druk als gevolg van de forse toename van de schaliegasproductie in de VS en twijfels over de toekomstige vraag naar energie vanwege de sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie. Hoever kan de olieprijs dalen? Veel olieproducerende landen van de Opec hebben hun overheidsbegroting gebaseerd op een olieprijs van $ 100 per vat. Saoedi Arabië, goed voor 11% van de wereldwijde productie, heeft de overheidsbegroting gebaseerd op een gemiddelde olieprijs van $ 80 per vat. Wat te denken van Rusland, waar 40% van de export bestaat uit olie en gas? De olieprijsdaling komt bovenop de economische sancties tegen Rusland.

Aan het winnen van schaliegas hangt ook een behoorlijk kostenplaatje van rond de $ 80. Wie gaat er als eerste door de knieën als de olieprijs daalt naar $ 70 per vat? Het ligt voor de hand dat de Opec als eerste de productie vermindert om de prijzen op te drijven.
Structureel lagere olieprijzen hebben als voordeel dat de consumenten meer overhouden om te besteden aan goederen en hierdoor de economische groei kunnen aanjagen.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden