Macro economie: cognitieve dissonantie

Eerder deze week kwam de Fed met haar Beige Book naar buiten. Het Beige Book is de footprint van de Amerikaanse economie en geeft over het algemeen een goed beeld van de economie de komende 6 maanden. De uitkomsten van het rapport waren in lijn met de uitkomsten van de keren daarvoor. Kort samengevat is de strekking van het rapport dat de Amerikaanse economie bescheiden tot matig groeit en er meer positieve signalen zijn. De detailhandelaren waren positiever en lijken voorzichtig optimistisch over de feestdagen, de autoverkopen lieten een matig tot sterke groei zien. In de toeristische sector verbeterden de activiteiten en de zakelijke dienstverlening groeide stabiel.
Uit het Beige Book kwam ook een aantal minpunten naar voren. Er zijn zorgen over de oplopende kosten van Obamacare en andere federale wetgeving. Een aantal ondernemingen heeft problemen met het vinden van gekwalificeerd personeel en er was bovendien sprake van vertraging in de productie vanwege de “shutdown”.
De beleidsbeslissingen van de Fed worden gebaseerd op de uitkomsten van het Beige Book. Extra aandacht gaat uit naar de ontwikkelingen van de inflatie en de arbeidsmarkt. De inflatie is beheersbaar en de arbeidsmarkt laat tekenen van herstel zien.

Verrassing

De uitkomsten van het Beige Book deden vermoeden dat er geen verrassingen verwacht mochten worden over de groei van de Amerikaanse economie. Echter de Amerikaanse economie groeide harder dan verwacht en kwam uit op 3,6%. De sterkste groei sinds begin 2012. Ook werd bekend dat er minder Amerikanen een uitkering hebben aangevraagd. Deze ontwikkelingen zijn hoopvol en het begint er steeds meer op te lijken dat het bekritiseerde beleid van de Fed haar vruchten begint af te werpen en de Amerikaanse economie langzaam maar zeker op eigen benen gaat staan.

Cognitieve dissonantie


De goede cijfers over de Amerikaanse economie en de hoopvolle ontwikkelingen zouden aanleiding moeten zijn voor een opgetogen stemming op de financiële markten. Echter de angst voor versnelde “tapering” door de Fed gooide roet in het eten en de beurzen sloten hierdoor in het rood. Feit blijft dat de Amerikaanse economie aan kracht wint en de gedragingen van de beleggers tegengesteld zijn. Er ligt een schone taak voor Janet Yellen om de beleggers van het cognitieve dissonantie syndroom af te helpen.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden