Hypotheek: variabele rente met een vangnet

De hypotheekrentetarieven zijn momenteel historisch laag. Mogelijk kunt u hiervan profiteren door uw huidige rentevast-periode open te breken en opnieuw vast te zetten tegen de actuele, lage tarieven bij uw bestaande bank of bij een nieuwe geldverstrekker. Óf dit per saldo voordeel oplevert, verschilt natuurlijk per dossier. Masterplanning bekijkt graag voor u of er sprake is van een potentieel voordeel in uw specifieke situatie.

De vraag is waar het naartoe gaat met de hypotheekrente. Is de bodem al in zicht of kan er nog wat vanaf? Vooralsnog lijkt de beweging nog steeds licht dalende te zijn; als er al rentetarieven worden aangepast door hypotheekbanken dan betreft dat zonder uitzondering renteverlagingen.

Aan de ene kant lijken de actuele tarieven zeer de moeite waard om nu voor een wat langere rentevaste periode te kiezen. Echter als u de rente nu voor 10 jaar vastzet en de rente daalt vervolgens nog wat verder, dan heeft u wellicht toch het gevoel dat u wat te vroeg bent geweest. Daarnaast scheelt ieder 0,1% lagere rente over een 10 jaar rentevast-periode gemeten, in totaal simpelweg 1,0% aan te betalen rente over het hypotheekbedrag. Bruto weliswaar.

Helaas hebben we niet de glazen bol op het bureau staan waarin te zien is op welk moment exact het dieptepunt bereikt is. Er bestaan echter wel product-technische oplossingen voor dit dilemma. Zo zijn er hypotheekaanbieders die werken met een zogeheten rentebewaking. Hoe werkt dit? Stel: uw voorkeur gaat nu uit naar een 10 jaar vaste rente, en het tarief voor deze rente komt voor uw specifieke situatie momenteel op 3,40% per jaar. Dan kunt u starten met een variabele rente en vervolgens blijft u net zo lang die variabele rente betalen tot het moment dat de 10 jaar vaste rente boven de 3,40% gaat stijgen. Op dat moment wordt uw rente automatisch tegen die 3,40% vastgezet waar u in eerste instantie voor wilde kiezen. Zolang de 10 jaar vaste rente echter niet stijgt heeft u het voordeel van de lagere, variabele rente, zonder enig risico! Daalt de 10 jaar vaste rente nog verder, dan kan het percentage voor de rentebewaking ook worden verlaagd.

Wilt u meer weten over deze rentebewaking, of over andere zaken die het financiële aangaan? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Onze contactgegevens vindt u op onze internetpagina: www.masterplanning.nl

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden