Deflatie scenario

China

Als gevolg van de afname van zowel de investeringen als de industriële productie is de groei van de Chinese economie in het derde kwartaal onder de 7% gedoken. Dit is het laagste groeicijfer sinds de mondiale financiële crisis van 2008. Desalniettemin is de Chinese economie de afgelopen 6 jaar bijna verdubbeld in omvang, verbetert de arbeidsmarkt en zorgen innovatieve ontwikkelingen voor de gewenste hervormingen. Al met al is het scenario van een zachte landing van de Chinese economie nog steeds het meest opportuun.

Europa

In september zijn de consumentenprijzen in de eurozone op jaarbasis gedaald met 0,1%. Dit is voor de eerste keer sinds de ECB in maart van dit jaar begon met het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma van 60 mrd euro.

De daling van de consumentenprijzen is voornamelijk het gevolg van de gedaalde energieprijzen. Juist de combinatie van deze lage energieprijzen en een zwakke euro zou een impuls moeten geven aan het herstel van de Europese economie omdat zowel consumenten als bedrijven hiervan profiteren.

Waarom wil de ECB er alles aan doen om deflatie te voorkomen? Bij aanhoudende prijsdalingen zullen consumenten hun bestedingen uitstellen met als gevolg dat de omzetten van bedrijven onder druk komen te staan en overheden minder belastinginkomsten ontvangen. Hierdoor wordt het lastiger om schulden af te lossen, bovendien worden de leningen economisch gezien duurder omdat er geen geldontwaarding meer is.

Sinds juli 2014 is de inflatie niet meer boven de 0,5% uitgekomen. Voor dit jaar is de verwachting dat de inflatie op slechts 0,1% zal blijven steken. De komende jaren zal de doelstelling van 2% vrijwel zeker niet gehaald worden omdat de recente groeivertraging van de Chinese economie ook gevolgen gaat hebben voor de Europese economie. De huidige economische groei van 1,5% zal naar verwachting gelijk blijven in plaats van de eerder dit jaar door de ECB afgegeven raming van 1,8% voor 2016. Genoemde neerwaartse risico’s zullen de druk op de ECB verhogen en de vraag is niet of maar wanneer Mario Draghi de geldkraan verder gaat opendraaien.  

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden