De zelfstandig ondernemer en arbeidsongeschiktheid

Voor de zelfstandig ondernemer bestaat er geen wettelijk vangnet voor inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Hij of zij zal hier dus zelf in moeten voorzien.

Stel een ondernemer is 45 jaar oud en verdient €100.000,- bruto per jaar. En stel deze ondernemer raakt volledig en blijvend arbeidsongeschiktheid, door bijvoorbeeld ziekte of een auto-ongeluk, waardoor het inkomen volledig wegvalt. Dan mist deze ondernemer tot aan pensioen zijn inkomen. Uitgaande van een pensioen/AOW leeftijd van 67 jaar is dat meer dan 20 jaar verlies aan inkomen. Daarmee cumuleert het potentiele inkomensverlies op naar enorme bedragen. De kosten van het leven lopen gewoon door, boodschappen, huis en hypotheek, etc. Al met al is arbeidsongeschiktheid een niet te onderschatten risico.

Natuurlijk helpt een financiële buffer in de vorm van eigen geld. Maar vaak red je het niet alleen daarmee. De voor de hand liggende (aanvullende) oplossing voor het afdekken van dit risico is de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Uit recente cijfers blijkt dat gemiddeld 1 op de 10 ondernemers jaarlijks tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast heeft toch meer dan 1/3e niets geregeld om dit risico af te dekken. Het risico wordt vaak onderschat en gebagatelliseerd. Ook is het een algemene gedachte dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur is. Dat is veel te kort door de bocht want in veel gevallen is voor een heel reële prijs een heel goede dekking te realiseren. Van invloed op de prijs (premie) zijn daarbij de hoogte van het te verzekeren jaarbedrag, de eigen risico termijn voordat een uitkering zou moeten gaan lopen, de eindleeftijd van de dekking etc. Er zijn legio variabelen waarmee geschoven kan worden om tot een dekking naar wens te komen. Die dekking hoeft geen ‘overkill’ te zijn maar wel een bruikbaar financieel vangnet voor het geval het onverhoopte risico van arbeidsongeschiktheid zich voordoet. Op zo’n moment wil je je ook niet nog eens zorgen hoeven maken over de financiën.

Ook voor bestaande dekkingen kan het nooit kwaad deze eens tegen het licht te houden om te zien of deze elders wellicht voordeliger afgesloten kan worden. Vaak is dit het geval, premies zijn de laatste jaren gemiddeld behoorlijk omlaag gekomen.

Of het nu om een geheel nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat, of de evaluatie van een reeds bestaande verzekering; Masterplanning kijkt graag met u mee en heeft de middelen om alle aanbieders voor u te vergelijken. Waar nodig en gewenst kunnen we de volledige aanvraag van een nieuwe verzekering voor u verzorgen. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 035 543 0454.

(www.masterplanning.nl)

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden