Column René de Jong

Graag wil ik het hier met u over hebben waar u als particuliere belegger op zou moeten letten. Het komt erop neer, dat u zich moet realiseren, dat u geen recht maar kans heeft op rendement en dat u een deskundig vermogensbeheerder in de arm moet nemen. Verder moet u beleggen met geld wat u voorlopig een flink aantal jaren niet nodig hebt en is het verstandig om niet alles te beleggen (potjestheorie).

Regelmatig spreek ik mensen die elders wat belegd hebben en gezien de resultaten hun buik vol krijgen van beleggen. Zij zijn ernstig teleurgesteld. Maar waarin? In het uiteindelijke rendement of in de verwachting die de deskundige vermogensbeheerder hun had voorgespiegeld? Of waren zij teleurgesteld in hun vermogensbeheerder en ervan uit gegaan dat deze vermogensbeheerder het schip met goud voor hen zou binnenhalen? Het is natuurlijk een combinatie van dat alles.

In augustus heeft de heer Bernanke van de FED de wereld weer beloofd, dat hij voorlopig niet zal stoppen met het stimuleren van de economie en beleggers reageerden euforisch; beurzen gingen omhoog. Uw vermogensbeheerder heeft naar alle waarschijnlijkheid uw aandelen belang in uw portefeuille opgehoogd, of u heeft hem gevraagd waarom hij dat niet gedaan heeft. U wilt rendement. Wat mr. Bernanke eigenlijk heeft gezegd is dat de economie niet zonder overheidsgeld kan, nog niet en dat is natuurlijk geen goed teken. Na bijna zeven crisisjaren vindt u dat het nu wel eens voorbij mag zijn. Uw vermogensbeheerder weet natuurlijk dat de uitspraken van Bernanke geen goed nieuws zijn. Bovendien heeft hij de afgelopen maand naar de tweedekwartaalcijfers van de verschillende bedrijven gekeken en geconcludeerd dat menig bedrijf veel last heeft van de economische malaise. Hij heeft gezien dat het in China een stuk minder gaat en daardoor in de gehele Aziatische regio. Uw vermogensbeheerder kent uw beleggingsdoelstellingen en probeert op de lange termijn deze samen met u te realiseren. De vermogensbeheerder probeert u te behoeden voor situaties zoals in 2007/2008 en daarna. En als hij goed met u communiceerde dan weet u dat het geld niet op straat ligt en wonderen zelden gebeuren. Hij laat u bijvoorbeeld een grafiekje zien van de AEX. In een oogopslag ziet u, dat er vanaf de top in 2001 nog helemaal geen rendement is gemaakt in deze beurs. Als het goed is, dan heeft de vermogensbeheerder uw geld gespreid belegd en heeft u het vanaf 2007 toch iets beter gedaan dan de spaarrekening.

Wilt u een second opinion over uw huidige beleggingen? Scan deze dan en mail deze, eventueel voorzien van toelichting, naar info@antaurus.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Door René de Jong; ontleend aan column uit “De Baarnsche Courant”.

Deel dit bericht:  
Inschrijven Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Ontvang portefeullieanalyses, tips en al het nieuws over Antaurus in uw inbox!

Ontvang
Uw vermogen beter laten renderen?

Uw vermogen beter laten renderen?

Kom naar een kennislunch bij u in de buurt en laat u inspireren!

Aanmelden